För ett par veckor sedan kunde vi läsa i pressen om förhöjda halter av metallerna mangan, kadmium och arsenik i barnmat. Det är Institutet för Miljömedicin (IMM) som har gjort undersökningen på modersmjölksersättningar och gröt för små barn. Egendomligt nog gjordes en liknande undersökning redan 2003 på just modersmjölksersättning och barngröt. Så detta borde vi hört talas om tidigare! På den tiden rörde det sig bara om kadmium men nu har det utökats med två metaller till, både mangan och arsenik. Ja, arsenik är ju faktiskt inte en metall utan en halvmetall för den som nu undrar. En eloge för forskaren från SLU (Gunilla Eklund) som tog tag i och disputerade i ämnet. Denna kunskap om kadmium i spannmålsprodukter för barn borde ha kommit längre än till en doktorsavhandling kan man tycka. (Kanske den gjorde, vad vet jag?). Men i så fall kunde man ju förväntat sig någon form av handling i stil med att detta ska inte få förekomma, detta ska vi göra något åt! Men det är som med andra rubriker och varningar för olämpliga kemiska ämnen i mat. Vi är försiktiga med vad vi köper ett tag framöver, men så snart tystnaden tagit över, ingen nämner något om det längre, så faller det ner i glömskans labyrinter och vi de gamla vanliga produkterna igen. Dom kan väl inte sälja sådant som är farligt, resonerar man då. Men, se det går nog alldeles utmärkt. Jag menar, vad kan de göra åt det om inte vi konsumenter reagerar? Kadmium sprids på åkrarna med den handelsgödsel som ska få spannmålen att frodas. Det finns i rötslam också som även det sprids på åkrarna så det är dubbelt upp. Kadmium har gott om i våra kroppar, i njurar och skelett, men trots det så är det spannmålsprodukter för barn som är den stora boven och inte bröstmjölken. Förmodligen kommer även den arsenik som kunnat spåras i spannmålsprodukterna även den från samma källa. Oroliga småbarnsföräldrar uppmanas ta reda på vilka produkter som ligger under gränsvärdet, men om jag var dom skulle jag bojkotta dessa produkter helt och hållet och istället försöka laga något eget till mina barn.
Det är ju känt att speciellt ris och vete är duktiga på att ta upp metaller ur marken och det är definitivt en nackdel i det här fallet. Mest metaller hamnar i skaldelarna så fullkornsprodukter är ju helt uteslutna. Men det finns goda möjligheter för dem som inte vill använda halvfabrikat. Du behöver inte ge ditt barn välling! Samtidigt som du ammar börjar du ge smakportioner av fruktpuréer som du ökar på efterhand. På det viset slipper du inhandla dessa industriprodukter som ska föreställa nyttiga för våra barn.

Lisa

Boken om barn Sköt om dig och
dina barn
Nybakat bröd till barnen
som frukost
Mos men aldrig
färdiglagat


Share →

2 Responses to Gifter i barnmat

  1. Marie says:

    Du har så rätt – vi glömmer så lätt. Ofta plockar tidningarna fram någon undersökning när det är brist på andra nyheter och slår på stora rubriker – sedan kör vi vidare i samma spår.
    För att i möjligaste mån undvika gifter i maten så rekommenderar jag att man ska köpa ekologiskt, hitta en lokal odlare eller varför inte odla en del av husbehovet själv.

    • Lisa says:

      Så sant, så sant. De faror vi inte varnas för på löpsedlarna tror vi inte existerar. Vi har för stor tilltro till att myndigheterna skyddar oss.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *