Det finns många kemiska ämnen i omlopp och vi använder många produkter med dessa ämnen i på våra barn. Dessvärre vet vi inte idag hur dessa ämnen påverkar våra barn och därför tycker jag att man gör bäst i att minimera användningen på våra små barn. Och även på större barn naturligtvis, men ju mindre barnet är dest känsligare är det.
Tvättservetter för baby kan vara bra att använda om man inte är hemma så att man kan tvätta med vanligt vatten. Men frågan är om de är så bra att använda på en baby. De innehåller nämligen en hel del okända (och onödiga) kemikalier. Jag har tittat runt på några varumärken för att se vad de innehåller. Det är tre varumärken hittills; Natusan, Libero och Huggies. Jag har läst marknadsföringen och kikat på innehållsförteckningarna. Och här är resultatet:

1. NATUSAN
Intensive care, extra protection wipes, aloe vera-extract, helps protect from redness & irritation.

INCI: Aqua, Myristyl Alcohol, Stearyl Alcohol, Propylene Glycol, Epilobium Angustifolium Extract, Aloe Barbadensis Gel, PEG-20 Stearate, Polysorbate-20, PEG-40, Hydrogenated Castor Oil. Tocopherol, Citric Acid, Lactic acid, Tetrasodium EDTA, Phenoxyethanol, Sodium Benzoate, Parfum, CI 77289 (=titane dioxide)

2. NATUSAN
First touch, extra sensitive wipes, oparfymerade.

INCI: Aqua, Glycerin, Coco-Glucoside, Glyceryl Oleate, Glyceryl Polyacrylate, Carbomer, Lauryl Glucoside, Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystearate, Citric Acid, Sodium Hydroxide, P-Anisic Acid, Phenoxyethanol, Sodium Benzoate

3. LIBERO
Wetwipes, oparfymerade.
INCI: Aqua, Glycerin, Citric Acid, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Polyquaternium-39, Canola Oil, Caprylyl/Capryl Glucoside, Chamomilla Recutita Extract, Aloe Barbadensis Extract, Tocopheryl Acetate, Dipropylene Glycol

4. HUGGIES
Pure. Gentle cleaning like cotton wool & water.

INCI: Aqua, Potassium Laureth Phosphate, Glycerin, Polysorbate-20, Tetrasodium EDTA, Methylisothiazolinone, Methylparaben, Malic Acid

Marknadsföringen på servetterna lovar mycket. Det utlovas varsamhet och hudvänlighet för barnet, men hur sant är detta? I marknadsföringen lyft bara ingrediensernas positiva effekter på barnets hud fram och inte alla andra ingredienser som de innehåller. Och vem vet om innehållet i servetterna är tillräckligt stort för att effekterna ska märkas.

Det finns många ämnen i dessa tvättservetter som vi inte har en aning om vad det är. De ämnena som är nödvändiga för tvätteffekten är vatten och tensider. Allt annat är överflödigt. Tvättservetterna innehåller vatten, mjukgörande och fuktighetsbevarande ämnen, växtextrakt, emulgeringsmedel (emulgatorer), tensider, förtjockningsmedel, parfym samt konserveringsmedel.
De ämnen som tillsätts för att vara vårdande för babyns hud är mjukgörarna, fuktighetsbevararna och växtextrakten. Det beror naturligtvis också på vilka kemikalier som används som mjukgörare och fuktighetsbevarare. Emulgeringsmedlen tillsätts för att vatten och mjukgörare (fett) ska vara blandbara.
Helt onödiga ämnen är förtjockningsmedlen och konserveringsmedlen.
Hur ska man som förälder veta vilka tvättservetter som är bäst för sin baby?

Vi vet inte hur dessa ingredienser påverkar våra barn och även en ingrediens som inte uppvisar några negativa effekter när det används ensamt, kan vara riskabelt tillsammans med andra ämnen. Vi vet helt enkelt inte vad som blir resultatet när vi blandar flera olika ingredienser i en enda cocktail.
När jag avgör vad som är en bra eller dålig produkt tittar jag på de ingredienser i innehållsförteckningen som jag känner till. Kommer de i början av innehållsförteckningen så vet jag att det finns mycket av dem i produkten. Finns de i slutet så vet jag att de bara finns med i små mängder.

I alla tvättservetterna finns mest vatten men sedan skiljer ingredienserna sig åt. HUGGIES saknar vårdande ämnen och innehåller konserveringsmedlet metylparaben. Den är sämst.

NATUSAN (1) innehåller vårdande ämnen; växtextrakt och fuktighetsbevarare men innehåller även parfym och ett färgämne samt flera emulgatorer.

NATUSAN (2) innehåller inga vårdande ämnen men en skonsam tensid.

LIBEROS tvättservetter verkar bäst eftersom de innehåller vårdande ämnen, skonsam tensid och ett fåtal emulgatorer. Ett plus också för att marknadsföringen inte lovar något extra än det som de verkligen är; Wetwipes, oparfymerade.

Kontentan av detta är att när jag köper tvättservetter till mina barn så väljer jag Liberos. Men allra bäst är ändå att använda vanligt vatten och en mild tvål när man är hemma 🙂

Lisa

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *