Plasttallrikar, bestick och stekspadar som vi använder i våra kök har visat sig kunna avge giftiga ämnen som vi absolut inte vill ha i maten. Formaldehyd är ett sådant ämne. Det är cancerogent och används vid tillverkning av melamin, som var i fokus redan 2008 när det uppdagades att mjölk blandats ut med melamin i Kina. Orsaken till den tillsatsen var troligen att dölja att mjölken spätts ut med vatten eftersom melamin ger sken av en högre proteinhalt vid analys. Melaminet kan orsaka dödsfall i högre halter.

Många plastföremål tillverkas av melamin och det är där köksredskapen, som vi har i våra kök, kommer in i bilden. Plasten har vid analys visat sig avge formaldehyd som den är tillverkad av. Myndigheterna lugnar oss med att 10% av varorna från Kina ska kontrolleras, men kan vi verkligen lita på det? Nog vore det allra bäst om vi helt bojkottade köksredskap av plast och bara använder glas, porslin och rostfritt stål? Men hur kan de mäta sig med de färgglada plastskålar, glas och bestick som har varit på tapeten en längre tid? Där står de sig slätt och det är ju designen som har blivit det viktigaste köpargumentet. Vem i hela världen frågar vad plasten är tillverkad av och vilket färgämne som använts? Ingen skulle jag vilja påstå och är det någon som gör det så möts förmodligen hon eller han av höjda ögonbryn. Det är ju designade föremål det är frågan om…

Men redan på 70-talet väcktes misstanken om att giftig färg används till färgade plastföremål, företrädesvis de gula och de röda. Då var det metallen kadmium som var den stora boven i dramat och jag är så indoktrinerad med detta att jag fortfarande undviker gula och röda plastverktyg till tältsemestern. Skulle förresten inte heller få för mig att köpa något annat av plast som ska vara i närheten av mat. Så låt inte era barn äta på eller med plast, hur designade de än är. Det finns klart nyttigare alternativ!
Lisa

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *