I SvD läser vi om faran med febernedsättarna Alvedon och Panodil som säljs som vilka karameller som helst. Det verksamma ämnet paracetamol påverkar och stör leverfunktionerna i hög grad och dessutom är en tablett betydligt mer hormonstörande än den mängd ftalater vi får i oss från omgivningen.

“Det finns ingen i hela världen, absolut ingen, som under sin livstid får i sig så mycket hormonstörande ämnen från ftalater som det finns i en enda huvudvärkstablett, säger Henrik Leffers tidigare forskningschef på Rigshospitalet i Köpenhamn.” SvD

Under min tid som högstadielärare blev jag dagligen tillfrågad om jag hade panodil. Orsaken var oftast huvudvärk och det var alltid tjejer som frågade…

“Henrik Leffers försök bekräftas av en studie från Århus som baseras på 47400 gravida som fött pojkar. Resultaten visar en ökad risk med 30 procent för missbildade könsorgan på pojkarna hos de mödrar som ätit paracetamol i mer än fyra veckor under graviditetens första sex månader. Paracetamol är det värkmedel som myndigheterna rekommenderar gravida att ta.” SvD

Lisa

Ladda ner Boken om barn GRATIS

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *