Det är anmärkningsvärt att tillverkare använder en så giftig metall som bly till detaljer på kläder. Dessa kläder är dessutom avsedda för barn! Det vet väl alla att barn stoppar allt som de kan få tag på i munnen. Vilka föräldrar har inte sett sitt barn suga på just knappar?

Knapparna på regnkläder för barn innehåller bly. Det kommer Testfakta fram till i sin analys av 11 klädmärken. Bland annat Kapp-Ahl’s och Lindex’ regnkläder visade sig vara fria från bly, men knapparna som satt på regnställ från Polarn & Pyret innehöll mycket höga halter.

Varför hittar man bly i knappar? Har metallen använts av misstag? Vet inte tillverkaren att bly är giftigt? Kan bara bly ge de egenskaper som önskas? Är bly ett billigare alternativ? Det finns många frågor att ställa sig.

Köper man regnkläder på t ex. Polarn & Pyret så förväntar man sig bättre kvalitet och i det ingår lägre halter av kemikalier än vanligt. Ofta så sätter vi likhetstecken mellan högt pris och bra kvalitet och visst, det sitter i ryggmärgen på något vis. Och många gånger stämmer det, men inte alltid. I detta testet hade det billigaste regnstället inget bly i sina knappar. Det dyraste innehöll bly! Synd att man som förälder inte vet det när man ska handla.

Tänker man som förälder på vilka kemikalier en produkt innehåller när man är ute och handlar? Eller känns det overkligt att tänka så eftersom man inte kan upptäcka det på något sätt? Det går inte att se, inte att känna, dock ibland att känna doften av om det gäller en inpackad sak av plast som man tar upp. Jag och mina barn var på en djurpark i somras och eftersom det började regna köpte vi varsin poncho i en butik i parken och när vi öppnade förpackningen så osade det av kemikalier. Den ponchon hade jag lämnat tillbaka om det hade varit vid ett mindre akut tillfälle jag köpt den. Bortsett från vid sådana tillfällen är det omöjligt att veta vilka kemikalier som finns i det man köper. Det enda man kan göra är att fråga i butiken. Klart att man inte vill utsätta sitt barn för skadliga kemikalier alldeles i onödan!
En giftfri start

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *