… är att jag skräms av alla dessa riskabla ämnen som finns överallt, och alltså även i leksaker. Visst, det finns miljömål uppsatta, 16 stycken om jag inte missminner mig, och nr 4 är Giftfri miljö och ett antal delmål som hör till. När jag läser vad som står under delmålet Information om giftiga ämnen i varor får jag reda på följande:

Delmålet bedöms inte vara uppnått till 2010. Delmålet bedöms kunna nås omkring år 2025 om ytterligare åtgärder vidtas.

Man hade alltså tänkt sig att detta mål skulle vara uppnått 2010 men att det nu dröjer ända till 2025 och märk väl bara om ytterligare åtgärder vidtas! Det låter helt enkelt inte bra…

nalle
Det man i första hand satsar på när det gäller giftiga ämnen i varor är de produkter som är för och till barn. Det är högsta prioritet eftersom barn suger på allt de får tag i, vilket är rena skräckscenariot idag med tanke på alla skadliga ämnen som florerar och hur omöjligt det är att reglera och kontrollera alla produkter för barn på denna globala marknad.

När det gäller leksaker är det främst mjukgörare i plaster, tungmetaller samt organiska lösningsmedel. Sedan finns alla dessa produkter som inte ämnade för barn men som barn använder ändå. Man har i tuschpennor/märkpennor funnit höga halter av lösningsmedel och det även på dem som är märkta med “giftfri”. Svårt, när man som förälder inte kan lita på det som står på förpackningen. Angelägna föräldrar som står och vrider och vänder på prylarna i butiken för att försöka komma fram till vad som är bra och dåligt kan stånga sig blodiga eftersom det idag inte finns något smidigt sätt att få reda på det. Leksakshandlarna gör förmodligen vad de kan genom att följande rådande lagstiftning men det är tyvärr en klen tröst.

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *