Nog är det svårt att lägga nyinköpta kläder i tvättmaskinen, men det rekommenderar Danska Miljöministeriet att vi ska göra. De tar detta på allvar. Anledning? Det används en stor mängd mer eller mindre skadliga kemikalier vid tillverkning och färgning som kan göra oss sjuka. Färgämnen och formaldehyd är ofta inblandade på något sätt och även om de enskilda ämnena inte är förbjudna så kan de tillsammans påverka vår hälsa och miljö på ett negativt sätt. Vi kan också lätt få allergiska reaktioner, utslag och irriterad hud av dessa ämnen.

De flesta människor idag vet att kläderna de köper hem innehåller rester av skadliga kemikalier men hur många är det egentligen som tvättar kläderna före användning? Faktum är att jag tror att många är precis tvärtom, de undviker att tvätta kläderna så länge det bara är möjligt eftersom plaggen förlorar på att tvättas. Tvätten kan göra så att plaggen tappar formen, färgen bleknar, ytan blir nopprig osv. Detta är förstås då inga kläder av högre kvalitet, men det är sådana vi köper mängder av, till förhållandevis låga priser. Förmodligen är det också så att dessa billig kläder tillverkas med mer kemikalier än de behöver.

Följande video från Danska Miljöminsteriet visar att åtminstone de vill försöka få människor att tvätta kläderna före. Åtminstone borde vi göra detta med nya kläder till små barn. De är extra känsliga för gifter eftersom deras kroppar inte är färdigvuxna och varken ämnesomsättning eller immunförsvar är fullt utvecklade. Köper vi second hand kan vi vara lugna, de är redan tvättade och klara. Har man kläder kvar från sin egen barndom kan man använda dem.

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *