Visst är det kul att shoppa!
Två dagar på Londons största shoppinggator har satt sina spår. Och när jag går där och tittar tänker jag på hur lite vi bryr oss om vad de varor vi köper hem egentligen innehåller. London dignar under välfyllda butiker fyllda av identitet i form av främst kläder och smink som, mot bakgrund av förförande förpackningar och välformulerad marknadsföring, lockar köpare i en aldrig sinande ström. Jag tycker också att det är roligt att gå från den ena butiken till den andra och, likt en skattletare, ta (köpa) med mig mina skatter hem.
Samtidigt är jag på gränsen till sjukligt intresserad av vad produkterna är tillverkade av, vilka råvaror som använts och vilka ämnen som produkten eventuellt läcker vid användning. Går detta att kombinera? Som det ser ut idag, nej. Köper jag något får jag blunda och det är det jag gör så gott som hela tiden när jag köper kläder för att ta något exempel. Så borde jag åtminstone tvätta kläderna innan jag använder dem men det gör jag inte heller. Danska miljöminsteriet rekommenderar att vi ska göra det och när det gäller barnen gjorde jag det när de var mindre. Barnens hud är tunnare och tar lättare upp främmande ämnen och dessutom är inte deras ämnesomsättning och immunförsvar fullt utvecklade vilket gör att de är sämre utrustade för att ta hand om gifter.

Går det att kombinera vurmen för shopping med ett miljövänligt tänkande? Som person är jag inte den som köper saker i onödan. Jag är istället ganska restriktiv och tycker det är desto roligare när jag väl köper något. Och när jag handlar vill jag helst köpa saker av bra kvalitet men ofta är det inte möjligt med tanke på prislappen. Billigare kläder har en tendens att tappa både färg och form i tvätten vilket inte direkt talar för att man ska stoppa dem i tvättmaskinen när man kommer hem från affären och tonåringar gör det definitivt inte med sina nyförvärv. Men dessa kemikalier är förstås inte nyttiga för ungdomar och vuxna heller vilket jag tänkte på speciellt mycket den gången sonen visade vilket färgavtryck han fick på kroppen efter att ha burit en nyinköpt t-shirt med stort tryck.
Jag sätter likhetstecken mellan dyr produkt och hög kvalitet men det stämmer inte alltid för det kan jag se när jag läser diverse produkttester av barnoveraller mm. men om man ska generalisera är det så. Jag tar absolut bort likhetstecknet när det gäller innehåll av skadliga kemikalier. Den nämnda tröjan med tryck ovan kostade nämligen skjortan och innehöll med största sannolikhet lika mycket olämpliga ämnen som billigare varianter.
Så frågan kvarstår om shopping i framtiden kommer att vara förenligt med att vara miljövänlig för idag är det tyvärr inte så.

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *