Det är nu dags för regeringen, miljöministern och andra svenska politiker att sluta prata om hur den svenska klimatpåverkan har minskat samtidigt som vi har haft en stadig ekonomisk tillväxt. Visst, vi har gjort bra ifrån oss i vår inhemska industri. Men den klimatpåverkan som det svenska samhället orsakat globalt genom sin konsumtion har inte minskat utan har tvärtom ökat. Detta är otvetydigt.

Så här kan man läsa idag på DN.se i en artikeln om klimatutsläppen i Sverige.

Vi här i Sverige tror att vi är klimatsmarta och lyckas minska utsläppen av växthusgaser samtidigt som vi reser och konsumerar som aldrig förr. Officiellt har utsläppen nationellt minskat med 10 % från 1993 till 2005 men tar man hänsyn till var produkterna som vi köper tillverkas så är det i själva verket en ökning med 20 % det är frågan om. Det låter inte bra. Men ganska logiskt om man tänker efter, för hur kan det vara möjligt att ha en hög ekonomisk tillväxt samtidigt som man tar hänsyn till miljön? Det är en ekvation som åtminstone jag inte får ihop. Vi jagar människor som tar bilen en kort sträcka istället för att cykla samtidigt som vi regelbundet hänger oss åt att frossa i prylinköp. Vilket är värst? Det andra tycker jag otvetydigt är värst.

Det har aldrig funnits ett större utbud av “saker att handla” än vad det gör idag. Det finns en enorm mängd prylar, till låga priser, som marknadsförs på ett förförande sätt. Dessutom är de flesta prylar väldesignade vilket gör att vi uppfattar dem som värdefulla oavsett pris. På 70- och 80-talet såg saker som tillverkats i Kina  billiga ut och var alltid av dålig kvalitet. Det syntes tydligt men idag är det helt annorlunda. Vi köper dessa saker för att skapa trivsamma ombonade hem, för att må bra, för att smycka oss själva eller våra bilar. Och så tror vi inte att denna omåttliga konsumtion påverkar miljön på något sätt. Det har relativt nyligen dykt upp två butiker, tillhörande samma kedja, på orten. De säljer billiga saker, perfekta att ge bort, ha i adventskalendrar etc. Gissa om de kommer att få en hög omsättning till jul. Det som slog mig första gången jag satte min fot över dess trösklar var just miljöperspektivet på det hela. Billiga prylar av tvivelaktig kvalitet från andra sidan jordklotet. Jag tänker mest på vad de är tillverkade av för jag är av den förutfattade meningen att det som är billigt är gjort av sämre råvaror och med det menar jag råvaror som är mindre bra för hälsa och miljö.

Jag är övertygad om att vi behöver ändra vårt sätt att leva för att skona naturen omkring oss och naturen globalt. Förstör vi den förstör vi samtidigt framtiden för oss själva och våra barn.

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *