Var på IKEA i helgen och inmundigandes en grillad korv med bröd tillsammans med yngsta dottern utanför kassorna innan hemgång. På servettboxen kunde man läsa uppmaningen:

Spara på miljön Ta inte fler servetter än du behöver!

Jag förstår att de syftar på att spara på träden och utsläppen av växthusgaser men uppmaningen känns ändå fel i sammanhanget. Med tanke på den enorma konsumtion som årligen äger rum på IKEA med allt av resursslöseri som det innebär verkar uppmaningen att spara på servetter som att plocka sandkorn ur Sahara. IKEA-katalogen är fantastisk ur designsynpunkt och alltid rolig att bläddra i när den dimper ner i brevlådan men det är svårt att bortse ifrån att prylarna som säljs är av mindre god kvalitet och inte håller alltför länge varför IKEA står lite för mycket för slit och släng för att uppmaningen ska kännas riktigt allvarligt menad. De poängterar på sin hemsida att de är för resurssnåla lösningar, ta om hand avfall vid tillverkningen och att vara noga med att kemikalieresterna i deras produkter håller sig under rådande gränsvärden. Problemet är att konsumtion alltid leder till avfall och därmed negativ påverkan på miljön samtidigt som också miljön självklart påverkas vid tillverkningen av de nya saker som ersätter de som kasserats.

Visst låter det trist det här men jag ser en enorm konflikt i vårt konsumerande och samtidiga strävan efter ett hållbart samhälle. Det är roligt att köpa nytt. Hittar man något som man tycker mycket om känns det som att hitta skatt, tänker jag mig. Ett mänskligt beteende som inte är så mycket att säga om, men jag brukar tänka så här när jag hittar något som jag vill köpa: Vill jag verkligen ha denna eller kommer jag att hitta någon annan som jag tycker mycket bättre om alternativt passar bättre i?

Jag försöker alltså att vara mycket restriktiv när jag handlar för då får jag inte med något hem som jag ångrar och dessutom gör jag vårt samhälle en smula mer hållbart för varje gång. Det är bara genom att vi konsumenter avstår från inköp som producenterna minskar sin tillverkning. Trist men sant!

PS. Vi köpte inget på IKEA denna gången. DS.

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *