Här innehållsförteckningarna för två olika body butters. Kan man utifrån innehållsförteckningarna avgöra vilken som är bäst och på vilket sätt?Body butter 1
INCI: Aqua, Cetearyl Alcohol, Stearic Acid, Caprylic/Capric Triglyceride, Paraffinum Liquidum, Ceteareth-25, Glycerin, Isopropyl Palmitate, Glyceryl Stearate, Dimethicone, Propylene Glycol, Phenoxyethanol, Cocos Nucifera Oil, Parfume, Panthenol, Methylparaben, Carbomer, Tocopheryl Acetate, Butyrospermum Parkii Butter, BHT; Ethylparaben. Butylparaben, Triethanolamine, Propylparaben, Isobutylparaben, Hydroxycitronellal, Citronellol, Hexyl Cinnamal, Butylphenyl Methylpropional, Limonene, CI 19140, CI 14700
 Body butter 2
INCI: Aqua, Caprylic/Capric Triglyceride, Glycerin, Theobroma Cacao Seed Butter, Butyrospermum Parkii, Cyclopentasiloxane, Glyceryl Stearate, PEG-100 Stearate, Cyclohexasiloxane, Lanolin Alcohol, Mica, Cetearyl Alcohol, Cocos Nucifera Oil, Benzyl Alcohol, Phenoxyethanol, Parfum, Methylparaben, Propylparaben, Xanthan Gum, Disodium EDTA, Benzyl Bensoate, Coumarin, Butylphenyl Methylpropional, Sodium Hydroxide, Citric Acid, CI 77891, Caramel
För det första ser jag att den översta innehållsförteckningen är längre och det tyder på att produkten är av sämre kvalitet.  Tittar jag på de enskilda ingredienserna ser jag att det också är några råvaror som är klart sämre, för hälsa och miljö, än den andra. Utan att titta på prislappen kan jag dra slutsatsen om vilken som är den billigaste av de två; självklart den med längst innehållsförteckning. Något att tänka på.
Varför är det så här, undrar var och en säkert då. Jo, den billigare produkten behöver innehålla fler råvaror för att bli tillräckligt bra. Body butters är krämer och krämer innehåller både vatten och olja och som var och en, som har gjort en salladsdressing säkert vet, så går inte vatten och olja att blanda hur som helst. Då lägger sig oljan ovanpå vattnet och det skulle inte bli ett särskilt användbart body butter. För att göra dem blandbara behövs ett ämne som gör att de går att blanda, en  emulgator, och i billigare produkter behövs fler emulgatorer för att få en bra och stabil produkt som inte efter ett tag delar upp sig i vatten och olja igen utan känns skön och behaglig att använda. Emulgatorer är t ex Ceteareth-25 och Glyceryl Stearate.
I billigare produkter brukar det också finnas (fler) ämnen som kan påverkar hälsan och också miljön negativt. I den övre produkten (den billigare) finns fler konserveringsmedel, närmare bestämt sex stycken att jämföra mot tre i den undre. Konserveringsmedlen är phenoxyethanol, methylpapaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben och isobutylparaben. Konserveringsmedlen är till för att förhindra att bakterier och svampar börjar växa i produkten och förstöra den. Konserveringsmedel är inte nyttiga för människor heller eftersom man misstänker att de är hormonstörande., de påverkar produktionen av hormoner i kroppen t ex könshormonerna. 
BHT är ett annat ämne som används dels som konserveringsmedel men meat som s k antioxidant som förhindrar att oljan/fettet i produkten härsknar. Det är ett ämne som kan påverka hälsan negativt samt är miljöbelastande. BHT är ett vanligt förekommande antioxidant i livsmedel och deklareras inte alltid. Deklareras det är det som E-nummer E321. 

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *