En av höjdpunkt så här i juletider är att få tända ljus. De ljus som finns att köpa är antingen stearin eller paraffin, eller i alla fall tidigare, en blandning av dem.
När jag handlade idag möttes jag av staplar av ljus på vägen in. De ljusen är paraffinljus. Det brukar inte stå på vad de är gjorda av till skillnad mot stearinljus. Paraffinljusen är dessutom betydligt billigare än stearinljusen.
Hemma hos oss brukar vi använda stearinljus men ha paraffinljus tända i kakelugnen. Stearinljus brinner med hög temperatur och endast vatten och koldioxid bildas när de brinner. Paraffinljus blir inte lika varma och därför bildas ohälsosamma ämnen också. Dessa ämnen är inte bra att andas in i längden då de ämnen som bildas kan vara cancerogena. Paraffinljus är tillverkade av den fossila råoljan och består därmed av bensinliknande ämnen. De brinner vid lägre temperatur än stearin och förbränns därför inte fullständigt varvid giftiga ämnen bildas. Stearin tillverkas av fett från växter och djur.

Därför tycker jag att paraffinljus möjligtvis är användbara i kakelugnen med öppet spjäll medan de som står på bordet och lyser ska vara av stearin.

20121210-063714.jpg

Tagged with →  
Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *