Det blir lite dystra tankar nu men förhoppningsvis mer positivt mot slutet. Vad kan vi göra för att undvika att utsätta oss för kemikalierna som finns i vår omgivning? Jag brukar tycka att jag kan göra saker för att skydda mig själv och familjen mot de skadliga ämnena men just nu känns det mycket svårt. När jag sitter i vår ett år gamla soffa förnimmer jag allt som förmodligen finns i filtar, kuddar och stoppning. Vi impregnerade dock aldrig soffan med den spray som försäljaren rekommenderade och det är jag glad för men antagligen finns det så mycket annat där att bekymra sig för istället.
Jag tror att ftalater tas upp genom ökläderna så om de finns i soffan (stoppningen) känns det som en hälsofarliga att titta på TV. Och filtarna vi har för att svepa in oss och värma oss i när det är kallt, hur är det med dem? På Ullcentrum i Kalmar finns filtar, jag undrar om de inte är ekologiska. Kanske måste vi köpa sådana filtar där priset är 10 ggr IKEAS?

Vad är en bättre soffa då? När barnen var små hade vi en gammal Karl-Johansoffa med stoppning av träspån. Den var inte så skön att sitta i och fjädringen var skadad på ena sidan men betydligt bättre för hälsan förmodligen. Nu vet vi inte vad vi sitter på. Vi kunde haft kvar den gamla soffan men då hade det sett gräsligt ut hemma hos oss; sjuttiotalssoffor i ett 1800-talshus? Det var ingen bra kombination det kan jag lova.
Finns det månne några ekologiska soffor förresten?

Jag tror att vi, även om det verkar knepigt, åtminstone i någon mån kan påverka vad det är vi utsätter för och vi får definitivt inte bry oss om vad andra tycker om vi vill skydda våra barn och oss själva från alla skadliga kemikalier.

Tagged with →  
Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *