Vilka gör inte det då och då, packar mat i matlåda till barnens utflykt eller till jobbet? Det är inga problem att få tag i en matlåda om det är tomt på sådana hemma i köksskåpen, årstidsvis svämmar butikerna nästan över av matlådor. Av plast förstås. Nu tycker inte jag att matlåda av plast inte är det bästa alternativet eftersom plast innehåller ämnen som kan vara skadliga för hälsan. Kan vara, skriver jag men i åtskilliga rapporter har det konstaterats att det finns ämnen i plast som påverkar hälsan negativt.

Plast är inte lämpligt att förvara mat i eftersom det kan läcka skadliga ämnen över till maten. Speciellt för barn är det bäst att undvika plast eftersom barn växer och deras kroppar är känsligare för främmande ämnen än vad vuxnas är. Traditionella matlådor av plast är ofta tillverkade av polypropen (PP) och innehåller skadliga rest- och tillsatsämnen.

Så vilken matlåda ska man då välja när det är dags att köpa ny? Matlådor av rostfritt stål är helt klart att föredra eftersom stålet inte släpper ifrån sig några kemikalier till maten. Matlådor och mattermosar av stål i olika storlekar tillverkas av Lunchbots och Klean Kanteen och i dessa kommer inte maten i kontakt med något annat material än det rostfria stålet.

matlada-i-rostfritt-stal
matlada-i rostfritt-stal

Lunchbots har också lådor med lock som enbart består av plast men varför köpa den när det finns helt i rostfritt? Den plasten är enligt uppgift fri från Bisfenol A (BPA) men vilken plast locket är tillverkat av framgår inte. Bisfenol A är en kemikalie  som klassats som hormonstörande och används bland annat som råvara vid tillverkning av plasten polykarbonat. I andra plaster än polykarbonat finns andra bekymmersamma ämnen och det bästa är att överge plasten där så är möjligt och välja rostfritt istället, vilket är ett mycket bättre val för hälsans skull.

 

 

 

 

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *