Läderimitation är bra för den som av olika anledningar inte vill köpa väskor, jackor etc. av riktigt skinn. När min yngsta dotter häromdagen visade mig bilden av en svart väska hon ville beställa hade just läst en massa om PVC och fasorna med bly och ftalater så min första tanke var att den är säkert tillverkad av PVC.

På min inrådan gick hon med på att skriva och fråga och efter en dag damp det ner ett svar i mailboxen att den är gjord av PU Leather. PU – polyuretan, en plast som det känns klart mer ok att köpa än PVC.

Det största problemet med polyuretan är i tillverkningen eftersom det görs av isocyanater som är giftiga. Detta har jag personlig erfarenhet av då jag som examensarbete i kemi en gång i tiden undersökte just förekomsten av isocyanater i samband med tillverkningen av polyuretan när produktionen fanns i Sverige.

I slutet av 2012 gjordes en undersökning (Testfakta) av förekomsten av tungmetallerna bly och kadmium i gula och röda handväskor och fann skyhöga blyvärden i ett par stycken. Dessa väskor var tillverkade av polyuretan med troligtvis fanns blyet i färgen och inte i själva materialet.

“Skinnjackor” är ofta också gjorda av polyuretan och materialet känns verkligen som mjukt skinn. Det blev jag ordentligt lurad av en gång när jag tittade på en jacka jag absolut trodde var skinn men som istället var gjord av just polyuretan.

Enligt rapporten Kemikalier i plaster från Miljöstyrningsrådet kan polyuretanplast innehålla samma tillsatser som polykarbonat, t ex bromerde flamskyddsmedel, och polykarbonat används till livsmedel. I det perspektivet är det inga problem att ha en väska av polykarbonat som varken är röd eller gul och därför inte heller borde innehålla något bly.

Inlägget är skrivet av Elisabeth Svensson som intresserar sig för vad produkter innehåller och vilka vi ska använda i vår vardag.

Tagged with →  
Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *