Nu är våren på väg och plötsligt är det dags för den första picknicken. När vi i vår familj är på picknick brukar vi oftast grilla korv över öppen eld och då behövs inte så mycket tallrikar och bestick men någon tallrik behövs ju till korven och det brukar bli en papperstallrik (plastbehandlad) men vi brukar ta med vanliga bestick hemifrån. Gamla som vi inte är rädda om.
Men när det händer att vi ska äta något som kräver tallrik har det varit kåsor av plast som vi haft i en herrans massa år, alternativt papperstallrikar. Men efter att ha hittat de fantastiskt fina tallrikarna av bambu och palmblad och besticken kommer jag att skaffa det istället. Varför?

Vanliga enkla engångsmuggar av plast är ofta tillverkade av polystyren. Om de är märkta med siffran 6 i en triangel är det polystyren. Polystyren är en av de plaster man bör undvika, speciellt till mat och dryck, då det kan avge styren och tillsatsämnen (läs mer).

Även engångsbestick och tallrikar är vanligtvis gjorda av polystyren. Dock har jag bara sett märkning undertill på muggarna, inte ens på förpackningarna för engångsartiklar finns någon märkning som informerar om materialet. Det enda som jag sett framgå på en förpackning var att muggarna endast tål temperaturer upp till 70 grader så det är alltså inte meningen att det ska vara varm dryck i dem.

De genomskinliga muggarna på bilden är tillverkade av polystyren.

engangsmuggar-och-bestick-av-plast

När det gäller papperstallrikar borde det inte vara något problem men det är tyvärr inte bara papper utan de är överdragna med något plastskikt. Det finns annat att få tag på men det säljs inte på närmaste stormarknaden.

Det finns engångsartiklar för livsmedel, som säljs under varumärket Pure, som är tillverkade av förnyelsebara råvaror som papper, sockerrör och trä.  Helt ekologiska tallrikar av bambu finns också och dessa går att använda mer än en gång. Engångsbestick av trä finns att köpa på samma ställe som tallrikarna ovan.

 

engangstallrikar-av-bambu
engangsbestick-av-bambu

När det gäller muggar brukar det finnas keramikmuggar som brukar vara hållbara. Muggar av rostfritt stål finns säkert också att få tag på. Klart bättre än muggarna av polystyren.

Förslag på picknickmat:

Pitabröd med fyllning är trevlig picknickmat där var och en kan välja fyllning efter tycke och smak. Pitabröd finns att köpa färdiga men det är inte så svårt att baka själv och ett recept hittar du här. Vilken fyllning som ska vara i går att variera i det oändliga men denna fyllning hade vi i våra pitabröd när vi åt det hemma vid köksbordet men det fungerar lika bra på picknicken!

Inlägget är skrivet av Elisabeth Svensson som intresserar sig för vad produkter innehåller och vilka vi ska använda i vår vardag.

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *