Vi har ett stort rabarberbestånd i trädgården. Det är det som syns på den översta bilden och det finns mycket rabarber kvar trots att många pajer redan är bakade. 

För några veckor sedan hittade jag nämligen ett utmärkt recept på rabarberpaj i Anna Bergenströms bok “Annas pajer”. Det vill säga, jag upptäckte att det var ett utmärkt recept efter att jag testat det en gång.

Pajen blev himmelskt god och vi åt den med en klick Turkisk yoghurt istället för grädde, en riktig fullträff. 

Jag bytte dessutom ut en del av smöret i degen mot Turkisk yoghurt. Istället för 200 g smör tog jag 150 g smör + 50 g Turkisk yoghurt och det var absolut ingen nackdel. Förmodligen fungerar det att minska mängden smör ytterligare. 

Här är receptet:

Till pajdegen behövs 5 dl vetemjöl, 150 g Bregott, 50 g Turkisk yoghurt, 1 dl socker, 1 rågad tsk vaniljsocker och 1/2 tsk bakpulver. 2/3 av degen trycks ut i en pajform, resten strös ut över fyllningen.

Till fyllningen ska det vara 600 g putsade rabarber i bitar, 1 1/2 dl socker och 2 msk potatismjöl (som strös över pajbotten innan fyllningen läggs på).

Pajen gräddas ca 30 min vid 175 – 200 grader. 

Allt som allt blev sju pajer bakade hemma hos oss och sex av dem ligger i frysen. Förmodligen kommer det att bakas fler, det hinner jag säkert innan midsommar!

Tagged with →  
Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *