Jag måste bara berätta om dessa tekakor som vi i vår familj har bakat i åratal i olika varianter!

nybakade tekakor med sesamfrön

Nybakade tekakor

Just de som syns på bilden kommer direkt från ugnen och vi ska äta dem till frukost!

Igår kväll upptäckte jag att vi nästan inte hade något bröd kvar och eftersom vi inte har någon affär runt knuten direkt, den närmaste som har öppet sent är det 9 km till, satte jag en deg som skulle få jäsa över natten.

Vi brukar baka på det här sättet, genom att låta en deg jäsa över natten och baka ut den på morgonen, men just den här varianten är ny och innehåller bland annat bovete.

Som degvätska använde jag den goda havremjölken, tidigare använde vi alltid mjölk, men havremjölk går precis lika bra. Vi har börjat använda torrjäst istället för färsk jäst på grund av hållbarheten och det går alldeles utmärkt, även i kall degvätska.

Ingredienser:

5 dl kall havremjölk
ca 1 msk torrjäst
1 tsk salt
1 dl mandelmjöl
1/2 dl bovetemjöl
1 dl krossat bovete
1 dl rågsikt
ca 8 dl vetemjöl samt det som går åt vid utbakningen.
yoghurt till pensling
oskalade sesamfrön att strö över

Av dessa ingredienser är rågsikten, vetemjölet och sesamfröna kravodlade. Jag kan tillägga det att vi köper kravodlat så mycket vi tycker är ekonomiskt försvarbart och det varierar från gång till gång vi är i affären.

Tillbaka till degen nu. På kvällen blandade jag alla ingredienserna. Först  blandade jag havremjölken med jästen. Torrjäst är svår att lösa i kall degvätska och det gör inget om det bara är en del av den som är löst när resten av ingredienserna hälls i. Det brukar bli bra ändå, är vår erfarenhet.

Med alla ingredienser i bunken blandade jag runt ordentligt med en träslev några gånger, täckte över bunken och lämnade den att jäsa över natten.

I morse hade degen jäst upp och det var dags för utbakning. Jag började med att hälla ut ett tunt lager vetemjöl på bordet, skrapade ut degen ur bunken och delade den i 14 delar. Degen är alltid lite kladdig så vetemjölet på bordet behövs.

För att tekakorna skulle bli väljästa och fina vek jag ihop varje del ett par gånger innan de fick sin slutliga “tekaksform”.  Så här går det till:

Platta ut en degbit på bordet. Vik sedan  ihop den som när du viker ihop en rund duk. Platta ut den igen och upprepa vikningen. Därefter plattar eller kavlar du ut den till en centimetertjock rund kaka.

Det är inte så jobbigt att göra den där vikningen som det kanske verkar. Går att göra ganska snabbt och det är inte såå noga heller….

När alla kakorna ligger på plåten ska de jäsa igen. Hur länge är svårt att säga men åtminstone en halvtimme. Sätt på ugnen direkt så är den klar när det är dags för gräddning. Men innan ska de penslas för utan sesamfrön ovanpå blir det inte detsamma! Det går att pensla dem direkt efter utbakningen. Låt dem i så fall jäsa utan duk över.

Yoghurt eller filmjölk är det vi brukar använda till pensling, lagom trögflytande och hinner inte “rinna av”, speciellt inte yoghurten. Direkt strös oskalade sesamfrön över, ganska rejält med frön. De ger en underbar smak och ett trevligt utseende. Av den anledningen brukar jag kalla tekakorna för små igelkottar.

De är så ljuvligt goda att äta med bara smör på. Som med allt hembakat bröd, om man inte lägger smör i degen för då blir de saftigare, så blir de aningen torra till nästa dag. Då brukar vi rosta dem i halvor och fortsätta äta dem.

Jag kan verkligen rekommendera dem varmt!

Elisabeth

Tagged with →  
Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *