Vi har använt skärbrädor av trä i alla år! Det finns inte en enda dag då jag önskat att de vore av plast istället. Vi använder dem till allt i matväg, från morötter och vitlök till kött av alla sorter. Diskar dem efter grönsaker gör vi med diskborste och varm vatten men har vi skurit kött använder vi också diskmedel. Sedan får de stå och torka och lufta i diskstället tills de känns torra.

fruktbröd på skärbräda

Hårda träslag passar till skärbrädor

Alla träslag passar inte till skärbrädor. Vi har en stor skärbräda som vi inte använder särskilt ofta eftersom den dessutom är lite för tung. Den är inte heller speciellt bra och det beror på att träslaget är för mjukt så den flisar sig ibland och då kan mat fastna. Använder vi den så är det bara till torra livsmedel som exempelvis nötter. Förmodligen är den tillverkad av furu. Hårda träslag är bok, björk, ek, en och trä från fruktträd som körsbär. Sedan finns det säkert en del exotiska träslag som används också.

Det är svårt att veta vilket träslag det är. Den vi har till lök och grönsaker kan vara gjord av körsbärsträ, jag tycker att det ser så ut. Andra små brädor vi har, egentligen är de tänkta som smörgåsbrickor, är gjorda av eneträ. Det vet jag eftersom jag själv gjort dem i slöjden.

Olika skärbrädor för olika slags livsmedel

Vi har flera skärbrädor och använder dem till olika saker. Vi har en för bröd, en för lök och grönsaker samt en för kött, fisk och kyckling. De täcker in vårt behov av skärbrädor.

skärbräda för kött, fisk och kyckling

Den här skärbrädan använder vi till kött, fisk och kyckling

Skärbrädan som vi använder till kött, fisk och kyckling är vi naturligtvis noga med att diska ordentligt men det räcker med en omgång med diskborste, diskmedel och varmt vatten.

 

skärbräda för bröd

Skärbrädan för bröd

Skärbrädan till bröd brukar vi inte diska när vi använt den utan vi borstar bara bort smulorna.

 

Rödlök

Den här skärbrädan använder vi bara till lök och vitlök.

Vi har en skärbräda som vi använder till lök och grönsaker. Grönsaker kan vi skära även på andra skärbrädor men när det gäller lök är det bara denna som gäller eftersom doften, av speciellt vitlök, sätter sig i träet.

 

Skära rabarber på skärbräda av trä.

Den stora skärbrädan av furu passar till rabarber.

Skärbrädan vi knappt använder är väldigt opraktisk eftersom den är stor och höjden är nog 4 cm, så den är tung också. Dessutom flisar den när man diskar av den så den är alldeles för mjuk i träet. Så här ser den ut i alla fall. Bra att ha om något långt ska hackas.

 

Skära paprika

Paprikan är skuren på en smörgåsbricka av eneträ.

Även en smörgåsbricka kan fungera som skärbräda ibland!

Aldrig skärbrädor av plast

Personlig skulle jag aldrig skaffa en skärbräda av plast. Det är ofrånkomligt att det lossnar små, små bitar av plast när man skär och det tycker jag känns onödigt att få i sig, dessutom finns tillsatsämnen i plasten som med största säkerhet överförs till maten.

Enligt våra erfarenheter finns det ingen anledning alls att välja bort skärbrädor av trä för de görs lätt rena med varmt vatten, diskmedel och diskborste. Träskärbrädor är lika praktiska som skärbrädor av plast.

Artikeln är skriven av Elisabeth Svensson som intresserar sig för vad produkter innehåller och vilka vi ska använda i vår vardag.

Tagged with →  
Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *