Smörja in barn med solkräm

Varför skriver jag om solskyddsprodukter denna sommar kan man fråga sig? Svaret är att jag tycker att det är intressant med hur de fungerar och frågan om solkräm med nanopartiklar eller inte. Så här kommer den i alla fall.

Fysikaliska filter

Fysikaliska filter utgörs av partiklar av zinkoxid eller titandioxid. Inom parentes kan jag berätta att när vi tillverkade vår egen limfärg för några år sedan använde vi dessa oxider som vita pigment. Så här fungerar de fysikaliska filtren: När strålningen från solen träffar partiklarna studsar de och reflekteras bort från huden. Ofta används partiklar av nanostorlek i solskyddsprodukterna. Då är oxidpartiklarna mycket mindre, så små som en miljarddels meter, men de fungerar på samma sätt. De reflekterar bort strålningen från huden.

Vad är skillnaden mellan att använda en solkräm med nanopartiklar mot att använda en med större partiklar?

Med alla fysikaliska filter, oavsett om partiklarna är av nanostorlek eller inte, så reflekteras strålningen bort från huden när de träffar partiklarna. I en kräm med nanopartiklar är partiklarna så små att det synliga ljuset inte reflekteras mot dem som det gör mot de större partiklarna. Detta är anledningen till att en solkräm med nanopartiklar ser genomskinlig ut.

Det kan vara en fördel med genomskinlig solkräm för då slipper man se vitaktigt ut direkt efter insmörjning, det ska vara ett rejält lager för att ge den skyddsfaktor som utlovas, men nackdelarna med nanopartiklar överväger.

Med nanopartiklar kan solskydd med fysikaliska filter sprejas på huden. Problemet med sprejen är att en stor del av nanopartiklarna tenderar att hamna någon annanstans än på huden, nämligen i våra och våra barns lungor där de kan orsaka skada. Det tycker jag är anledning nog att välja bort solskyddet med nanopartiklar, alldeles speciellt för barn. Har man nu råkat köpa en sprejflaska med nanopartiklar utan att tänka sig för, och inte vill slänga den, kan man kupa handen och spreja ner i den och sedan smörja på huden som vanligt. Det känns som en möjlig kompromiss.

Hur vet man om solkrämen innehåller nanopartiklar?

Det ska framgå på produkten om den är baserad på nanopartiklar eller inte. Finns det nanopartiklar av zinkoxid eller titandioxid i ska det stå nano inom parentes (nano) efter namnet på ingrediensen, t ex zinkoxid (nano). Det är bra, det går alltså att se om solkrämen innehåller nanopartiklar eller inte, det gäller bara att studera innehållsförteckningen.

 

Kemiska filter

De vanligaste filtren i solskyddsprodukter nu är de kemiska filtren. De filtren utgörs av molekyler som fångar upp strålningen istället för partiklar som med de fysikaliska filtren. I och med att molekylen absorberar strålningen få den högre energi vilket innebär att dess elektroner exciteras, dvs kommer upp i en högre energinivå. I solskyddsprodukter med kemiska filter brukar innehållsförteckningen vara lång och det beror dels på att det finns fler kemiska filter i varje produkt och dels att molekylerna har långa namn vilket gör att innehållsförteckningen sväller.

Det har dock visat sig att en del kemiska filter innehåller allergena ämnen; Butyl methoxydibenzoyl methane och Octocrylene heter de. Så väljer du solkräm med kemiska filter finns anledningen att se upp för dessa.

Vilken typ av filter väljer jag?

Personligen har jag en förkärlek för de fysikaliska filtren eftersom jag gillar tanken på att strålningen bara reflekteras bort från huden. Jag är dock inte förtjust i de med nanopartiklar och letar efter de med större partiklar. Det känns inte som ett problem med dessa partiklar eftersom de bara smörjs på huden och inte sprayas och då kan de inte komma in i andningsvägarna.

Tanken på elektroner som exciteras på huden som med de kemiska filtren tycker jag känns som ett sämre alternativ men det är det som är det vanligaste på hyllorna nu tycks det som. Handen på hjärtat, kan jag använda kläder som skydd istället gör jag helt klart det. Känns absolut som det bästa alternativet.

 

Artikeln är skriven av Elisabeth Svensson som intresserar sig för vad produkter innehåller och vilka vi ska använda i vår vardag.

Frågor och svar om nanomaterial i kosmetiska produkter

Tagged with →  
Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *