De här bullarna passar bra att servera nybakade till frukost. De behöver förberedas kvällen före men går snabbt att göra färdiga på morgonen.

Godaste morgonbrödet

På kvällen:
1 tsk färsk jäst
5 dl kallt kranvatten
1 tsk salt
1 tsk honung (ger näring åt jästsvamparna)
1 – 1,5 dl havregryn
ca 1 l vetemjöl

Blandas ihop till en fast deg. Låt den jäsa över natten.


Den färdigblandade degen

På morgonen:
Finessen här är att det går snabbt att baka ut bullarna och sedan sköter de sig själva när de jäser och gräddas. Den tiden använder du till de vanliga morgonbestyren för dig och dina barn.

Sätt ugnen på lägsta värme, 30 – 40 grader. Nu har degen jäst upp ordentligt . Stjälp upp degen på mjölat bord och dela den i två delar. Knåda varje del 20 – 25 gånger så att koldioxiden försvinner. Detta är för att få in nytt syre i degen.


Färdigjäst deg

Dela varje del i 6 – 8 delar beroende på hur stora bullar du vill ha. Rulla varje bit lätt i handen till en bulle och lägg dem på plåten. Pensla med filmjölk eller yoghurt och strö över t ex linfrön.


Penslade och klara
Nu ska de jäsa.

Låt dem jäsa i ugnen till dubbel storlek. Ta ut dem när de jäst klart och sätt ugnen på 225 grader.


Färdigjästa

Sätt in dem när ugnen är uppvärmd. Grädda dem tills de fått fin färg, ca 10 minuter. Allt som allt tar detta 1 – 1,5 timme på morgonen beroende på hur snabb du är.


Dags för frukost!