EN SOPPA SOM LÄTT BLIR TILL 5 OLIKA

Här är en bra soppa att laga i stor sats och frysa i portioner. Du börjar med att tillaga grundsoppan enligt grundreceptet nedan. Det är en potatissoppa. Det går självklart att äta den soppa som den är, men vitsen är att du bygger vidare på den med andra ingredienser som blomkål, broccoli, purjolök, spenat, persilja eller champinjoner. Det är ett snabbt och lätt sätt att tillaga en god och nyttig soppa.

GRUNDSOPPA FÖR 4 PERSONER:

4-5 potatisar
gul lök
1 l vatten
grönsaksbuljong (hönsbuljong)
salt och peppar

Fräs löken i olja. Skär potatisen i små bitar. Koka dem i buljongen tills de blivit mjuka. Mixa soppan slät.
Det här receptet utgår du ifrån. Det går ju naturligtvis att laga en stor sats som du fryser in i portioner. Då går det fort att få soppan färdig när du kommer hem från jobbet.

Nu har du en färdig potatissoppa. Vad du gör med den grundsoppan bestämmer du själv, men här följer 6 förslag.
Du kan göra:

  • Blomkålssoppa
  • Broccolisoppa
  • Purjolökssoppa
  • Spenatsoppa
  • Persiljesoppa
  • Champinjonsoppa

Blomkålssoppa

grundsoppan
blomkål
crème fraiche

Värm grundsoppan och lägg ner blomkålen som du har delat i små bitar. Värm grundsoppan och lägg ner blomkålen. Låt soppan koka tills blomkålen är mjuk. Nu kan du antingen mixa soppan igen eller äta den som den är. Jag tycker att mixad soppa är godast. Rör ned crème fraiche efter tycke och smak. Smaka av med salt.

Broccolisoppa

Tillagar du precis som blomkålssoppan men soppan vinner på att kryddas med lite chilipeppar och serveras tillsammans med en klick fransk senap.

Purjolökssoppa

grundsoppan
1-2 purjolökar
crème fraiche

Skär purjolöken i små bitar. Lägg ner purjolök i grundsoppan och ge den ett uppkok.

Spenatsoppa

grundsoppan
fryst eller färsk spenat

Om du använder färsk spenat så börjar du med att hacka den fint. Fryst spenat lägger du i grundsoppan. Koka upp soppan och smaka av med crème fraiche och salt.

Persiljesoppa

grundsoppan
färsk eller fryst persilja
crème fraiche

Gör på samma sätt som med spenatsoppan. Persiljan behöver inte koka så hetta bara upp soppan snabbt. Smaka av med crème fraiche och salt.

Champinjonsoppa

grundsoppan
färska champinjoner
crème fraiche

Hacka champinjonerna fint och fräs dem i olja. Lägg ner dem i soppan och hetta upp den. Smaka av med crème fraiche och salt.

RÄTTER MED PASTA

Spaghetti med färska örter är en rätt som passar sommartid när det kanske finns gott om färska kryddor i rabatten. Att koka pasta tar en stund så sätt på pastan det första du gör. Koka den i saltat vatten med olivolja. Blanda i olivolja när pastan är färdig och vattnet har runnit av.

BROCCOLIPESTO

Du behöver:
broccoli
10 basilikablad
2 msk riven ost
1 tsk olivolja
2-3 msk vatten
1 vitlöksklyfta
salt och svartpeppar

Sätt på pastavattnet. Skär broccolin i bitar och koka i några minuter tills de är mjuka. Mixa broccolin och basilikabladen. Blanda med olivolja och pressad vitlök. Salta och peppra. Servera med pastan och riven ost.

BLOMKÅLSPESTO

Du behöver:
blomkål i buketter
finhackad paprika
basilikablad
olja
vinäger

Förväll blomkålen och mixa den tillsammans med basilikabladen. Blanda med finhackade paprikan. Olivolja och vinäger blandas med blomkålsmixet och paprikan. Servera med riven ost.

MOROTSSÅS

Du behöver:
pasta
1 gul lök

grovt rivna morötter
1 hackad röd paprika
tomatpuré
crème fraiche/grädde
olivolja
örtsalt
mejram
dragon

Sätt på pastavattnet. Fräs löken några minuter. Blanda ner morötterna och låt det fräsa ytterligare några minuter. Blanda i tomatpurén, den hackade paprikan och grädden. Låt såsen puttra några minuter till lagom konsistens. Smaka av med örtsalt, mejram och dragon.

Vill du ha en morotssås med mer tomat i gör du denna istället:

TOMATSÅS MED MOROT

Du behöver:

1 hackad gul lök
2 morötter
2 burkar passerade tomater
2 msk tomatpuré
2 pressade vitlöksklyftor
sweet chilisås
crème fraiche/grädde
olivolja
salt och svartpeppar
basilika, timjan, oregano

Fräs löken och moroten i olivoljan. Tillsätt tomatpurén, sweet chilisåsen och de passerade tomaterna. Låt koka ca 15 minuter tillsammans med svartpepparn. Smaka av med crème fraiche, salt och örtkryddor.

SPAGHETTI MED FÄRSKA ÖRTER

Du behöver:
spaghetti
hackade färska örter; basilika, mynta, citronmeliss, spansk körvel, persilja
riven ost

Dressing:
olivolja
1/2 hackad gul lök
vitlök
örtsalt
citronsaft

Sätt på pastavattnet.

Dressingen: Blanda olivoljan, den gula löken, vitlöken, örtsaltet och citronsaften. Låt dra några minuter och mixa sedan.

Blanda örterna med dressingen till lämplig konsistens. Servera med spaghettin, tomater och riven ost.

PASTASÅS MED BÖNOR

Du behöver:
1 hackad gul lök
tomater
olivolja
borlottibönor (blötlagda och kokta eller konserverade)
grönsaksbuljong
tomatpuré
sweet chilisås
röd och gul paprika
maizena

Fräs löken med tomaterna i lite olivolja. Mixa borlottibönorna och blanda med lökröran. Tillsätt grönsaksbuljong till lagom konsistens. Låt blandningen puttra några minuter. Tillsätt tomatpurèn och sweet chilisåsen. Blanda till sist i röd och gul paprika. Red av med maizena.


OSTSÅS MED BROCCOLI

Du behöver:

spaghetti
500 g broccoli
crème fraiche
3 dl riven ost
buljongtärning
salt
(ädelost)

Koka spaghettin och broccolin i grönsaksbuljong. Lägg i broccolistjälkarna först och sedan mot slutet de små buketterna. Låt koka mjukt. Blanda spaghettin med crème fraiche och den rivna osten. Lägg i broccolin. Krydda.