brodrecept?

Receptet

Du behöver:

3,5 dl kallt vatten

1 tsk jäst

1 tsk honung

1 dl dinkelvete

ca 1 tsk salt

6 dl vetemjöl

jäskorg

lerform

Blanda det kalla vattnet med jästen och honungen. Tillsätt dinkelvetet, saltet och vetemjölet. Rör omkring ordentligt.
Låt degen jäsa ca 12 timmar eller över natten.

Häll ut degen på mjölat bakbord och vik ihop den några gånger. Obs! Degen ska inte knådas. Mjöla en jäskorg och lägg i degen.
Låt jäsa 1, 5 – 2 timmar.

Häll kallt vatten i lerformen och låt den stå en stund. Ställ därefter in den i kall ugn och ställ temperaturen på 225 grader. När formen är varm tas den ut och den färdigjästa degen läggs i. Grädda i 30 minuter men tag därefter av locket på formen och grädda ytterligare 15 minuter tills brödet får färg.

Ladda ned i pdf