Små barn älskar beröring och den är livsnödvändigt för babyn som nyligen lämnat mammas mage. Bebisen vill vara nära sina föräldrar hela tiden och tycker om att bäras. När man ammar bebisen får hon eller han inte bara mat utan också kroppskontakt från mamman. Kroppskontakt är A och O för bebisen och massage är ett sätt att ge sin bebisen närhet. All form av kroppskontakt skapar trygghet för bebisen och massagen är dessutom lugnande.

Så mellan amningarna, eller om man inte ammar alls, kan man ge sin bebis massage. Det enklaste är att sitta på golvet med ryggen mot en vägg, benen uppdragna och med bebisen i knäet. Bär man sin bebis mycket är hon eller han van vid beröring och massagen blir inga konstigheter. Man kan börja med att bebisen har sina kläder på sig och då stryka längs bebisens kropp med lätta händer.

När bebisen precis har badat kan man på samma sätt stryka över bebisens kropp när hon eller han inte är påklädd. Men det som gör massage speciellt jämfört med vanlig beröring är att man använder en olja som man smörjer in bebisens kropp med. Vilken olja man använder har inte så stor betydelse men jag vill att den olja jag använder ska vara ätlig eftersom babyn smakar på allt och oljan kommer förr eller senare in i bebisens mun. Matoljor som oliv- eller rapsolja är exempelvis utmärkta massageoljor.

Är man inte varm om händerna när man ska börja massera värmer man upp dem med olja genom att gnida in dem med den. Ofta när jag masserar tar jag tag med handen om en arm eller ett ben och drar den mjukt ner mot handen eller foten. När jag masserar magen lägger jag båda händerna mjukt vid halsen och drar dem långsamt nedåt. På samma sätt gör jag med ryggen. Precis som vi vuxna brukar bebisen njuta av detta och massageoljan gör att bebisen blir varm i hela kroppen. Vill du att det ska dofta gott när du masserar kan jag rekommendera lavendelolja som är en eterisk olja. Den innehåller inga skadliga ämnen för din bebis, doftar ljuvligt och är lugnande.

Lisa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Share →

Looking for something?

Use the form below to search the site:


Still not finding what you're looking for? Drop us a note so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...