Barn och Internet

Datoranvändandet och därmed också användningen av Internet kryper ner i åldrarna och barn kan idag delvis upptäcka världen via datorn. Att vara online är ett nytt sätt att utforska världen. De kan via datorn gå tillbaka och titta på barnprogram de tidigare sett på TV och hitta andra sidor som vänder sig till barn.

Allt som behövs är några knapptryckningar och så har barnet hittat den sida det vill eller så hamnar de där genom några planlösa knapptryckningar.

Många webbsidor, även de som vänder sig till barn, har en chattfunktion. För att inte tala om de sociala medier som dessutom finns. Barn, eller ungdomar om man så vill, från 10 år och uppåt ägnar minst en dag i veckan åt kontakt med sina kompisar via Internet genom olika chattfunktioner som Facebook eller via spel online SCB.

Chatten är ett fönster mot världen utanför och barn och ungdomar som i regel tror alla människor om gott, kan av misstag komma i kontakt med människor som luras om sin identitet. Positivt med sociala medier som Facebook är att unga kan hålla kontakt med sina kompisar även efter skolan om de bor långt från varandra. Det är fler unga som bor på landsbygden som utnyttjar Internet till social kontakt än andra. Bra, som sagt för dem som inte har möjlighet att träffas i verkligheten så ofta.

Det som kan vara problematiskt på Internet är faran för unga att få kontakt med människor som inte går att lita på. De finns vuxna som låtsas vara unga för att komma i kontakt med ungdomar. Men det finns också ungdomar, bara några år äldre, som tar kontakt med andra unga med avsikt att skada.

Det är lätt att få förtroende för någon som visar intresse för en. Det kan unga råka ut för när de chattar med människor de inte känner, speciellt om det upprepas flera gånger. Särskilt barn som är ensamma är mottagliga för ”vänskap” som börjar byggas upp på Internet, eftersom de får den uppmärksamhet som de kanske längtar efter.

Som förälder kan man vara observant på sitt barn. Byter hon eller han snabbt internetsida när man kommer in i rummet, pratar hon eller han mindre än tidigare med föräldrarna eller sitter ofta och länge vid datorn kan det vara varningssignaler.

Eller också är det bara oskyldiga hemligheter som tonåringar har ;), men det är svårt att veta så det skadar inte att hålla ett vakande öga. Mitt bästa recept för att ”vaccinera” sina barn från kontakt med främlingar på Internet är att umgås mycket på dem, lyssna på dem och prata med dem. Inlägg som handlar om det är Barn och unga behöver någon som lyssnar, Lyssna på barnen, Prata med barnen, Prata om svårigheter.

Ett annat inlägg som handlar om barn och datorer är Leken och tekniken.

Lisa

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.