Barn och sömn

Många människor längtar efter att få lägga huvudet på kudden på kvällen och somnar omedelbart medan små barn å andra sidan brukar göra allt för att slippa sova även om de är dödströtta.

För några veckor sedan läste jag artikeln Tupplurens vara eller inte vara i Aftonbladet. Den handlade om ifall det var bra eller inte att hindra barn från att sova middag på dagis. Många föräldrar har problem med att få sitt barn att somna på kvällen om det sovit middag. Dagispersonalen vill helst se att barnen sover en stund efter middagen eftersom de annars blir väldigt trötta på eftermiddagen och kan somna exempelvis i sandlådan, men om föräldrarna vill att barnet står över vilan så får personalen anpassa sig efter det.

Jag tycker att barn som inte sover middag brukar bli övertrötta framåt kvällen och får svårt att sova av den anledningen. När de väl somnar så är det av ren utmattning. När Ebbe var liten hade vi väldigt svårt att få honom att slappna av och somna på kvällen. Om han sov middag var det stört omöjligt att få honom att somna på kvällen så vi höll honom vaken hela dagen redan när han var 1-1,5 år. Han blev förstås övertrött och uppspelt och det krävdes långa nattningsprocedurer som bestod av att vi bar honom tills han somnade. Ofta vaknade han när vi la ner honom i sängen så då fick vi bära honom en stund till. Om han sov middag var han riktigt pigg på kvällen och då var det ännu knepigare att få honom att slappna av och somna så därför slopade vi middagsvilan.

Det finns olika teorier om hur man ska göra för att få barn att somna på kvällen. Barnläkaren Lars H Gustafsson berättar kritiskt om sina erfarenheter från tiden som nybliven barnläkare i början av 60-talet när barn som hade svårt att sova lades in på sjukhuset utan sina föräldrar och fick skrika sig till sömns. Han ställde sig ogillande till den metoden och förespråkar att varje familj väljer sin väg för att få barnet att sova. Känner man som förälder att det känns rätt att bära ett gråtande barn tills det somnar anser han att man ska göra det.

Barn har lättare att somna om man ligger hos dem i sängen och det tycker ofta lite äldre barn om också. När man själv somnar så brukar barnet också somna men om man ligger spänd och väntar på att barnet ska somna så brukar det inte fungera.

En teori om att få barn att sova går ut på att man nattar barnet och stoppar om det och går ut ur rummet och är borta i fem minuter oavsett om barnet gråter eller inte. Efter fem minuter går man in och stoppar om barnet på nytt och lämnar det åter i fem minuter och så håller man på så tills barnet somnar. Metoden kallas naturligt nog för femminutersmetoden och har utvecklats av barnläkaren Berndt Eckerberg i Falun.  Den metoden passar en del föräldrar men den som inte tilltalas av metoden ska lyssna på sin intuition och hitta ett annat sätt att hantera barnet när det ska sova.

Lisa

Se videon Minska vardagsstressen och ladda ner Boken om barn gratis här.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.