Bebisens tre första månader

När jag fick min förstfödde på magen direkt efter förlossningen trodde jag att jag var i himmelriket. Han var så oändligt söt, liten och spröd och född tre veckor för tidigt. Nyfödda bebisar utvecklas i sin egen takt och det finns stora variationer. En del bebisar är tidiga i sin utveckling medan andra är lite senare utan att det för den skull är något galet med det.

När bebisen är nyfödd tror man gärna att den är tom som ett vitt blad utan några förmågor överhuvudtaget, det trodde åtminstone jag, men bebisen kan både känna skillnad på smaker och uppfatta olika färger redan från början. Det som nyfödda helst tittar på är ansikten och bebisen kan också kommunicera med dem de ser genom att röra på kroppen, mest armar och ben, och ge ifrån sig små ljud. Men bebisen ler inte ännu när den ser ett ansikte, det kan dröja ända upp till 2 månader innan man får se ett leende.

Bebisen tycker om söta smaker och det beror på att bröstmjölken är just söt. När han placerades på min mage efter förlossningen började han omedelbart söka efter bröstet för att få mjölk. Hade jag smekt honom på kinden hade han nog vänt munnen mot min hand för att få mjölk därifrån. Det är en reflex som gör att bebisar reagerar så, en reflex som försvinner när bebisen blir några månader gammal.

Efter ungefär 14 dagar kan bebisen känna igen sina föräldrars ansikten och den brukar  känna igen mammans ansikte ett par dagar tidigare. För egen del tror jag att han började känna igen mig någon dag tidigare, efter 13 dagar, så det var ungefär samtidigt som han började känna igen oss båda. Pappan var ju också lika delaktig i hans omvårdnad som jag så det var inte så konstigt att det var så. Bebisen kan se tydligt på 20-25 cm avstånd, längre ifrån blir det suddigt och det är orsaken till att små bebisar ibland skelar, vilket han gjorde ibland och det så så gulligt ut. När vi pratade och gullade med honom pratade han oftast tillbaka genom att ge ifrån sig små ljud och genom att mer eller mindre vilt fäkta med armar och ben.

Beteenden som är medfödda kallas reflexer. Det är sådana rörelser bebisen gör direkt efter födseln som på en given signal, men de försvinner redan efter några veckor. Som när bebisen sökte efter bröstet när den låg på min mage efter förlossningen. Den reflexen kallas för sökreflexen. En annan reflex som nog alla föräldrar har märkt är hur bebisen tar tag om ens finger när man lägger handen mot bebisens handflata. Det ser så oerhört rart ut med bebisens lilla hand runt fingret.
Mororeflexen vet jag att den reflex kallas när bebisen hastigt slår ut med händerna åt sidan och blir stel i kroppen. Vi var med om det några gånger  och ibland tror vi att han gjorde så när han var väldigt trött, för han hade svårt att sova och sov mycket mindre än vad vi trodde att bebis skulle göra. Men jag har förstått i efterhand att sömnbehovet varierar väldigt mycket och att bebisar som är lågviktiga vid födelsen sover mindre eftersom de behöver äta fler mål än vad en mer normalviktig bebis gör. I alla fall såg han så rädd ut när han gjorde rörelsen med händerna ut åt sidan. Man ville bara lyfta upp honom och hålla honom intill sig.

De reflexer som finns är:
Gripreflexen
Bebisen håller fast ett litet föremål som man håller mot handflatan.

Sökreflexen
Med sökreflexens hjälp hittar bebisen bröstet efter förlossningen. Rör man vid bebisens kind kommer den också att vrida huvudet åt det hållet.

Mororeflexen
När bebisen känner att det håller på att falla slår den ut med båda händerna åt sidorna och även benen spänns.

Krypreflexen
När man lägger bebisen på mage kommer den att dra upp ena benet och ser ut som om den ska krypa iväg.

Gångreflexen
Genom att hålla bebisen under båda armarna med fötterna mot ett underlag kommer bebisen att lyfta fötterna precis som om den ska gå.

Orsaken till att dessa reflexer finns hos bebisen är för att säkra att det får den mat, kärlek och omvårdnad som det behöver för att överleva. Bebisars oemotståndliga utseende kan hänga ihop med att de behöver kärlek och omvårdnad och det näpna utseendet försäkrar dem om att de kommer att få det. Precis som vi vuxna som sminkar oss och går till frissan för att vi ska se bra ut och bli omtyckta av andra. Så där har utseendet stor betydelse.

Han var inte långt ifrån två månader när han log första gången åt mig. Det leendet glömmer jag aldrig, det värmde ända ner i tårna.

Lisa

För att skapa närhet mellan föräldrar och barn är babymassage verkligen att rekommendera. Läs mer om det här.


Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.