Läs mer om sagor och högläsning

För mindre barn är bilderna minst lika viktiga som texten i boken. Barn tilltalas av olika bilder och det är bilderna som avgör om barnet tycker om boken eller inte. Vid högläsningen kan man som förälder försöka ge liv åt texten genom att förställa rösten och betona vissa delar som det skulle kunna vara i verkligheten.

Att berätta utifrån bilder kan locka barnet att börja berätta om sådant som det gjort eller tänkt på under dagen. Barn tycker om att prata och berätta men det ska vara på deras egna villkor och när de själva vill. Många gånger vill inte barn prata när vi vuxna ställer frågor utan det kommer vid andra tillfällen när man som förälder inte är inställd på det, ofta i stressiga situationer som när man ska iväg någonstans och absolut inte har tid att lyssna.

Barn verkar speciellt tycka att rimsagor är roliga. De tillför ytterligare en dimension till läsningen som är själva berättelsen. Som vuxen är det bra om man läser igenom boken själv innan man läser den för barnet så att man vet vad som ska hända och hur boken slutar för då kan man bättre anpassa sitt tonläge så att det passar berättelsen.

Ett klart plus är att man som vuxen tycker om boken man ska läsa för sitt barn. Inlevelsen i berättandet blir större då och därför mer givande och spännande för barnet att lyssna på. Högläsning är inte bara för att stimulera barnets egen läsning och språkutveckling utan inte minst en stund för samvaro mellan barn och förälder. Det är mysigt för barnet att sitta nära, titta på bilderna och lyssna och dessutom får de något gemensamt att prata om.
Och det är inte bara små barn som tycker om högläsning. Man kan med fördel läsa för större barn, så långt som upp i tonåren. Man läser naturligtvis en annan slags berättelser för dem, men just det att höra någon läsa tycks vilsamt och en näring för själen även för de äldre barnen. Till och med tonåringar som går på högstadiet uppskattar högläsning i skolan. Där är de klassiska sagorna av Bröderna Grimm, Asbjörnsen och Moe, Selma Lagerlöf och H C Andersen ett bra val. De sagorna innehåller mycket klokhet och mindre barn är i regel för små för att förstå dem. Vuxna läser också dessa berättelser med behållning.Här nedan finns några böcker som är lämpade för barn från ca 3 års ålder. Flera av dem är rimsagor som enligt min erfarenhet barn är extra förtjusta i.

Underbara sagor av Elsa Beskow