Det räcker oftast att tvätta med vatten

b

Ditt nyfödda barn har inte behov av tvål, krämer, olja och schampo varje dag. Hudvårdande produkter kan belasta ditt barns hälsa i längden och det finns inga garantier för att de inte innehåller ämnen som påverkar ditt barns hälsa på ett negativt sätt.  Till exempel så innehåller många våtservetter både parfym och konserveringsmedel.

Om du låter bli att använda våtservetter och salva varje gång du byter blöja på ditt  barn, och tvål och kräm varje gång barnet badar så minskar du risken för att ditt barn får allergiska reaktioner. Använd en fuktig trasa att torka med istället för våtservett.

Bada barnet i vatten utan att använda tvål och undvik att smörja in barnets hud med kräm efteråt. Du kan istället tillsätta lite oliv- eller rapsolja till badvattnet så återfettas barnets hud av det.

När du någon gång emellanåt använder hudvårdsprodukter till barnet så välj miljömärkt och parfymfritt och vänta med att använda hårschampo tills barnet får tjockare hår. Schampo behövs inte till babyhåret.

Tala med BVC om barnet har mycket torr eller röd och irriterad hud.