Råsmart familj


I Råsmart mat av Ulrika Hoffer finns inga pekpinnar, bara motivation kopplat till författarens egna erfarenhet. Boken handlar om hur hela familjen ska få mer energi och en bättre tillvaro genom att äta bra, sova tillräckligt och röra på sig. Författaren är utbildad kostrådgivare men är den första att medge att hon trots det slarvade med både mat och sömn. I teorin vet vi alla hur vi bör äta för att må bra och leva ett långt och friskt liv men det svåra kommer när kunskapen ska tillämpas. Vi kanske tycker att det låter tråkigt att äta hälsosamt och omgivningen har synpunkter.  Det är detta författaren hjälper oss hantera i boken. Det är ok att släppa på kraven och äta som man känner för ibland. Att äta råsmart ska inte vara av tvång utan ett sätt att må bättre både fysiskt och psykiskt.

Hon återkommer ofta till den egna erfarenheten med familj och barn när hon lotsar oss fram på väg mot ett råsmartare liv. Vi får helt enkelt hjälp med att bli en råsmartare familj. I 10 steg leds vi framåt mot målet att äta mer grönt, röra oss mer och sova längre. Därefter är det upp till oss själva att fortsätta på den inslagna vägen. Men vi har fått så mycket tips och råd och recept att det är svårt att inte åtminstone ”lite grann” överge sin tidigare livsstil till förmån för ett råsmartare liv!

Hon ger många tips på hur vi kan ge våra barn alternativ till den industriproducerade maten. Boken av slutas med recept på mellanmål, frukostar och middagar. Hon beskriver hur man lätt gör ett mellanmål liknande Risifrutti men med mycket mer näring i. Citat ur boken: ”Vill du ha utflyktsvänlig gröt kan du ta lite hirsgröt och blanda med en rejäl klick kokosfett eller rapsolja. Fyll en burk till hälften. När det är ätdags häller du innehållet i en liten skål med frukt (eller osötat äppelmos) och rör om. Vips! Hirsifrutti är serverat!”

Råsmart familj är en fräsch och inspirerande bok. Det är svårt att inte ryckas med och tycka att det är ett självklart sätt att leva sitt liv med barn. Den är skriven på ett medryckande sätt från första sidan. Designmässigt är hela boken smakfull. Den är ett konstverk med sina tjocka blad, friska vårfärger och sidornas inspirerande mönster.

Rekommenderas varmt!

Lisa

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.