Bebisar behöver inte tvätta håret om de inte har riktigt tjockt hår. Det finns hårschampon för bebisar att köpa men frågan är om de verkligen behövs. Schampo torkar ut huden och det är inte det bästa för bebisen. Babyhår blir inte fett och därför är det onödigt med schampo eftersom dess uppgift är att lösa upp fett. När bebisen badar räcker det med många gånger att bara tvätta huvudet med vatten.

Om man tittar på innehållsförteckningen ser man att schampo innehåller vatten, ämnen som är till för att lösa upp fett, ämnen som återfuktar huden, konserveringsmedel och i vissa fall även parfym. Om man vill använda hårschampo till sin bebis finns det de som är bättre och de som är sämre. Barn har tunnare hud än vuxna och är känsligare för kemikalier än vuxna. Kemiska ämnen dom tas upp genom huden transporteras runt i kroppen och det är svårt att veta vad de har för effekt på längre sikt. Barns organ är inte fullt utvecklade och kan inte ta hand om de ämnen som tas upp genom huden.

Parfym bör man undvika eftersom det innehåller allergiframkallande ämnen och parfymerat hårschampo för bebisar är lätt att undvika eftersom de flesta är utan doft. Konserveringsmedel är också önskvärt att vara utan men tyvärr innehåller de flesta schampon konserveringsmedel. Konserveringsmedel är nödvändigt i alla produkter som innehåller vatten, vilket schampon gör, och som ska ha lång hållbarhet. Rengöringsämnena, de som löser upp fett, brukar det finnas ett par olika av i varje produkt. Det brukar också finnas ämnen som återfuktar håret, ämnen som ger lämplig surhetsgrad och ibland också färgämnen.

De schampon man hittar i dagligvaruhandeln är bland annat från dessa märken Natusan, Gunry och Änglamark. Jag har tittat på innehållsförteckningen på fyra schampon; Natusan Baby First Touch Schampo, Natusan Baby, Mild Care Schampo Mild Cleansing, Änglamarks Babyschampo och Gunry babyschampo.

Innehållsförteckningarna:

Änglamarks Babyschampo
INCI: Glycerin, Aqua, Sodium Cocoamphoacetate, Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Caprylyl Glycol, NaCl, Citronsyra

Gunry Babyschampo
INCI: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Cocamidiopropyl Betaine, NaCl, Phenoxyethanol, Methyl-, Butyl-, Ethyl-, Propyl-, Isobutylparaben, Glycerin

Natusan Baby, First Touch Schampo
INCI: Aqua, Glycerin, Cocamidopropyl Betaine, Coco-Glucoside, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Chloride, Polyquaternium-10, Citric Acid, Sodium Benzoate

Natusan Baby, Mild Care Schampo Mild Cleansing
INCI: Aqua, Coco-Glucoside, Sodium Lauroamphoacetate, Sodium Laureth Sulfate, Citric Acid, Polysorbate-20, PEG-80 Sorbitan Laurate, PEG-150 Distearate, Polyquaternium-10, Sodium Benzoate, Parfum, CI 47005, CI 15985

Vilket schampo av dessa ska jag välja?
Det är inte lätt att veta vilket schampo man ska välja när man står där med flaskan i handen och tittar på innehållsförteckningen. Men det finns skäl att tro att schampon med korta innehållsförteckningar innehåller färre ämnen som kan påverka kroppen negativt. Om man ska generalisera brukar produkter av sämre kvalitet ha långa innehållsförteckningar, för det behövs mer ingredienser för att få en tillräckligt bra produkt om råvarorna är dåliga.

Ingredienser i produkterna:
Vatten

Rengöringsämnen:
Sodium Laureth Sulfate
Sodium Cocoamphoacetate
Sodium Lauroamphoacetate
Cocamidopropyl Betaine
Coco-Glucoside
Polysorbate-20
PEG-80 Sorbitan Laurate
PEG-150 Distearate

Hårkonditioneringsmedel:
Glycerin
Polyquaternium-10

Konserveringsmedel:
Sodium Benzoate
Methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben, isobutylparaben
Caprylyl Glycol
Phenoxyethanol

Doft:
Parfum

Förtjockningsmedel:
Sodium Chloride

Justerar surhetsgraden:
Citric Acid

Färg:
CI 47005, CI 15985

Till den som väljer mellan dessa fyra schampon rekommenderar jag att undvika Gunry Babyschampo och  Natusan Baby, Mild Care Schampo Mild Cleansing. Anledningen till det är denna:

– Gunrys schampo innehåller många konserveringsmedel vilket är negativt, dessutom är det parabenerna varav propyl- och butylparaben visat sig vara hormonstörande. Glycerin, som är hårkonditionernade, står sist i innehållsförteckningen och finns därför endast i liten mängd i schampot.

– Natusans schampo har den längsta innehållsförteckningen för den innehåller många rengöringsämnen, inte mindre än sex olika. Dessutom innehåller den både parfym och färgämnen.

De andra två, Änglamarks Babyschampo och Natusans First Touch Schampo är likvärdiga.
Så mitt val är att välja mellan babyschampo från Änglamark och Natusans First Touch schampo när man behöver ett schampo till sin bebis. Annars går det oftast bra med bara vatten.

Lisa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Share →

Looking for something?

Use the form below to search the site:


Still not finding what you're looking for? Drop us a note so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...