Jag börjar likadant som rubriken; Hur många kylförvarar egentligen sina påsar med frön och nötter? Butikerna svämmar snart över av påsar med frön och nötter och överallt kan vi läsa hur nyttigt och mättande det är att äta nötter istället för andra mer onyttiga mellanmål. Och nötter är dessutom gott, säljs mycket istället för godis. Vi ger många gånger barnen hellre nötter än godis för att skapa goda nyttiga vanor. Jag tycker också om nötter och äter det gärna. Men när det gäller förvaring av dem gäller det att titta på förpackningen.

Nog slarvar man med det men läser man på förpackningen, vilket jag börjat göra väldigt noga, står det klart och tydligt att de ska förvaras svalt eller förvaras i kylskåp eller att de ej ska förvaras över rumstemperatur.
På en del förpackningar står det att öppnade förpackningar ska förvaras svalt och på andra bara att de ska förvaras svalt.

Jag tror att många av oss skulle behöva ha ett kylskåp i kolossalformat för att rymma även alla sådana varor. Vi skulle också behöva ett svalt skafferi, sådant som fanns i gamla hus förr. Min morfar hade ett stort skåp i köket där han satte in allt förutom de typiska kylvarorna som mjölk och fil t ex. Det skåpet var svalt och vore perfekt att ha. I brist på ett skafferi kan man förvara dem i grönsakslådan om man har plats där.
Faktum är att det är viktigt att förvara svalt och det finns två anledningar; Fön och nötter innehåller mycket fett och fett härsknar om det förvaras för länge och/eller för varmt. Den andra anledningen till att förvara dem svalt är för att förhindra att de möglar eftersom mögelsvampar tillverkar gifter som kan vara hälsoskadliga för oss. Barn är förstås extra känsliga eftersom deras kroppar ännu är outvecklade och inte beredda på att behöva ta hand om gifter! Så stoppa in alla nötpåsar i kylen!

Det gäller förresten inte bara frön och nötter, även på påsar med torkade kikärtor och bönor står att de ska förvaras svalt. För att inte tala om torkad frukt, sval förvaring gäller även för den.

Fett härsknar om det förvaras för varmt och/eller för länge. Vid låga temperaturer går alla processer i nötterna långsammare, även härskningen och därför är det bäst att förvara dem svalt.

När fett härsknar innebär det att det reagerar med syret som finns i luften och olika fetter är olika känsliga; Fleromättade vegetabiliska oljor som linfröolja och tistelolja är värst . De bör inte förvaras länge när de är öppnade, inte ens i kylskåp då fettet snabbt härsknar. Mättade fetter har längst hållbarhet; smör har lång hållbarhet och kan även förvaras i rumstemperatur under kortare perioder utan att härskna. Vi använder olivolja till stekning och brukar förvara den i rumstemperatur eftersom vi förbrukar en flaska ganska snabbt och när den förvaras i kylskåp börjar den stelna vilket gör att den inte går att använda direkt men ska den inte användas på ett tag bör den sättas svalt, det står så på flaskan.

Härsket fett är giftigt för kroppen men risken för att vi äter frön och nötter som är härskna är ganska liten eftersom härsket fett smakar illa.  När det gäller mögel är det svårt för oss att upptäcka och dessutom kan mögelsvamparna bilda gifter. I öppnade förpackningar kan nötterna komma i kontakt med mögelsporer som då kan börja växa på nöten. De gifter som kan bildas är farliga för oss människor och genom att förvara nötterna svalt minskar vi risken för att mögelsporer får fäste och börjar växa.

Faktum är att svampar producerar de för oss farligaste kända gifterna; aflatoxiner. När det gäller nötter är det främst paranötter och jordnötter som angrips av de mögelsvampar som producerar aflatoxiner. Det är därför viktigt att vi minskar risken för mögelangrepp genom att förvara svalt eller i kylskåp.

Så slutsatsen är att frön, nötter med flera livsmedel bör förvaras svalt/alternativt i kylskåp för att inte härskna eller mögla och det är viktigt för hälsan att tänka på att förvara sina livsmedel rätt. Det gäller inte minst barnens hälsa!

 

Tagged with →  

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Share →

Looking for something?

Use the form below to search the site:


Still not finding what you're looking for? Drop us a note so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...