Inte åka bort

Många familjer, för att inte säga det flesta, åker iväg när de är lediga på helger och lov. Det här är ett problem för barn i familjer som av ekonomiska skäl inte har möjlighet till det. Det kan bli en kommentar som ”Vad ska vi göra i helgen? Ingenting som vanligt förstås”.
De hör i skolan att de i klassen åker någonstans. En del åker till Stockholm över en helg och för vissa barn är det en dröm att få åka till Stockholm och gå och handla medan det för andra bara är vardagsmat och ganska ointressant.

För är det inte lite så, att det man kan göra tycker man inte är så roligt utan det är snarare det som ligger utanför ens räckvidd som lockar? Jag tror i alla fall att barn gärna tänker så. Det som andra gör och som man inte själv har möjlighet till svider i hjärtat.

Det här har blivit tydligt idag när människor är så rörliga och det finns ett sådant stort utbud av resor och aktiviteter. På 60- och 70-talet var familjer mest hemma när de var lediga. Det var ovanligt att människor åkte utomlands och det var absolut inte vardagsmat och något som alla förväntar sig som det är idag. Det gör det svårt för barnen i skolan och särskilt när de kommer tillbaka efter sommarlovet och ska skriva om vad de gjort under sommaren. Det är många som gruvar sig hela sommaren för vad de ska skriva om. Det kan man som förälder önska att lärarna förstod att inte göra efter varje sommarlov.

Lisa

Boken om barn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.