Sköt om dig och dina barn

Varför sköter vi inte om oss ordentligt?

Varför månar vi inte om våra så ömtåliga liv utan proppar istället i oss massor av onyttigheter i form av fett och socker, äter mediciner för småsaker och dränker oss i hudvårdsprodukter med mer eller mindre (oftast mer!) okänt, och ibland även ökänt, innehåll?

I teorin vet vi alla hur vi bör äta för att må bra och leva ett långt och friskt liv. Det tror jag inte att någon nekar till, men det svåra kommer när kunskapen ska tillämpas. Vi kanske tycker att det låter tråkigt att äta hälsosamt men nog borde det vara den naturligaste sak i världen? Men tyvärr är det inte så för oss som lever ett hektiskt vardagsliv där vi försöker få livspusslet att gå ihop. När vi sitter framför TV:n bombarderas vi med budskapet att vi ska spara tid och må bättre genom att konsumera. Vi ska köpa oss tid genom att använda mediciner för att piggna till när vi känner oss vissna och vi ska köpa färdiglagat för att hinna med kvalitetstid med barnen. Vem varken orkar eller har då lust att engagera sig i en hälsosammare livsstil när allt vi längtar efter är att varva ner och få ta det lite lugnare?

Vi kanske inte heller känner någon som har valt en något annorlunda livsstil? Vi lever som alla andra och ifrågasätter inte varför. Men en sak är säker. Vi kan klara det! Alla kan förändra sin livsstil, det är bara en fråga om motivation och jävlar anamma!

Någonstans måste man börja på vägen mot sitt nya liv och det bästa är att vara snäll mot sig själv och sina barn. Börja med en skål med morotsstavar framför TV:n. Gott att knapra på och går ner av bara farten. Toppensätt att få barnen att äta morötter är min erfarenhet.

Ett annat bra sätt är att inte bara äta vitt bröd eller sirapslimpor för all del, om du nu gör det. Köp fullkornsbröd någon gång i veckan och sätt på bordet. Så våga minska på det vita brödet och även det vita sockret. Det tar lite tid att vänja sig av med dem men resultatet blir att du mår bättre, du känner dig pigg och alert och blir inte längre så sugen på sött så fort blodsockret börjar sjunka. För det är det som lite är finessen med att skippa det vita och börja med grövre mat. Du får inte längre problem med ditt blodsocker. Det kommer att hålla sig på en jämnare nivå vilket är undergörande för humöret. Det med blodsockret är lätt att testa; Hoppa över godiset på fredagskvällen och du kommer att känna dig lättare och mycket nöjd med dig själv när du vaknar nästa morgon. Jag har själv testat och vet att det fungerar! Barnen mår självklart också mycket bättre om de inte äter godis. Det är ju lätt att se det dåliga humör som oftast är följden av för mycket godisätande. Men ibland trillar man dit ändå och det får man lov att tillåta sig tycker jag. Man behöver inte ens avstå allt som man tycker är gott, utan bara byta ut en del av det mot bättre alternativ. Bättre för dina barn är att byta ut läsken vid besöket på McDonalds mot juice och där finns både äpple och apelsin att välja på. Efter ett par gånger är tjatet över och barnen dricker juicen med lika stort intresse som läsken tidigare. Det är ett steg i rätt riktning! Om man vill fortsätta äta på McDonalds, och det brukar barnen vilja, så kan man även skippa pommesen och välja äppelklyftor eller babymorötter istället. Då känns måltiden, trots hamburgaren, betydligt bättre. En stor hälsomässig vinst är att laga sin egen mat istället för att äta ute eller köpa färdiglagat. Varken restauranger eller livsmedelsindustrin bryr sig ett skvatt om vår hälsa. Det måste vi göra själva!

Lisa

BOKTIPS!
I boken Råsmart familj av Ulrika Hoffer får du inspiration till ett friskare och aktivare liv.
Klicka här för att köpa Råsmart familj på Adlibris

I boken Kärnfrisk familj av Ninka-Bernadette Mauritson får du mängder av inspiration till ett nyttigare liv.
Klicka här för att köpa boken Kärnfrisk familj på Adlibris

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.