Trots att det nästan är sommar är det mysigt att läsa sagor för sitt barn. Det blir mycket utevistelse när vädret är fint men efter en lång dag ute är det skönt att ta igen sig i soffan med en bok efter middagen. De allra flesta barn tycks älska att lyssna på sagor. Mindre barn kan höra samma saga om och om igen och njuter av att lyssna och titta på bilderna. För just små barn är det avgörande att det finns bilder att titta på. De uppskattar inte att bara höra orden utan behöver något att associera orden till för att känslomässigt kunna förstå vad som händer. Enligt min erfarenhet är det först när barnet kommer in i förskolan och skolans värld som barnet har behållning av att bara lyssna på högläsningen. Lässtunder blir vilostunder för barnet. Genom sagan kommer barnet in i ny värld som det kan fortsätta att fantisera kring även när sagan är slut. Högläsning är av stor betydelse för barnet eftersom den tillför en ny dimension till barnet.

Vi kan bara jämföra med vårt eget behov av kultur. Behovet skiftar från människa till människa, en del har ett stort behov genom hela livet, medan andra bara har det periodvis. Behovet yttrar sig som en hunger som behöver bli mättad, blir den inte det så uppstår en tomhet inombords. Samma sak tror jag det är med barnen. De behöver sagor för att få näring till sin själ och utveckling till människa. Inte för att barnen går och sagor om de inte får några, eftersom de inte vet vad de saknar, men när de får höra sagor så är det som att plantera om en krukväxt i ny jord. De får energi till att leka nya lekar precis som när man lägger vad på brasan. Så nog tycker jag att det är betydelsefullt för barnen att få höra sagor. De får heller aldrig nog. Det finns hur många böcker som helst och orkar inte mamma eller pappa läsa mer just nu så går det alltid att komma med boken lite senare.

Dessutom hör man med jämna mellanrum vad högläsning är viktigt för barnets egen lust att läsa och för dess språkutveckling. Så nog finns det argument för högläsandet. Inget TV-program eller datorspel kan mäta sig med en saga eller bra berättelse.

Lisa

Läs mer om högläsning här och få förslag på bilderböcker att läsa

Ladda ner Boken om barn GRATIS

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Share →

Looking for something?

Use the form below to search the site:


Still not finding what you're looking for? Drop us a note so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...