Läxor igen

Skrev den 14 april om läxor med anledning av  artikeln i AB om att barn till lågutbildade presterar sämre än barn till högutbildade. Det behöver inte vara så eftersom det finns många lågutbildade som är mycket pålästa och kunniga.

AB idag, 11 maj, om läxornas vara eller inte vara. Det är en svår fråga som inte har något klart svar. Men barn som just börjat skolan tycker att det är roligt med läxor, och det tror jag gäller precis alla barn. Varför är det så? Allt är nytt, ingen har några erfarenheter överhuvudtaget av skola och läxor. Läxorna är lätta och lagom många, barnen vet precis vad och hur de ska göra, och då är det kul. Och när de kommer tillbaka till skolan med läxan nästa dag får de med allra största säkerhet beröm. Tyvärr så kommer inte alla barn att fortsätta tycka att läxor är kul när de gått i skolan ett tag.

Min erfarenhet är att en lärare som inte ger läxor betraktas som ”slapp” och kravlös. Eleverna förväntar sig läxor och de är ett naturligt inslag i skolans vardag. Läxläsning efter skolan vore bra men ännu bättre med ”läxläsningslektioner” insprängda under dagen och det finns på en del skolor. Kruxet är att brukar vara svårt att få barnen att jobba koncentrerat och då blir det lätt rörigt i klassrummet och ändå svårt för läraren att hjälpa.

Jag tror att det är svårt att slopa läxorna helt. Men det är troligt att de allra flesta barn på ett eller annat sätt behöver hjälp av sina föräldrar och har då föräldrarna av olika anledning inte möjlighet att hjälpa innebär det svårigheter för barnet.

Lisa

Ladda ner Boken om barn GRATIS

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.