I går var det mammornas dag och jag skriver om det dagen efter. Faktum är att igår var jag så upptagen av att vara mamma att jag inte hann skriva :), för att vara mamma tar tid, åtminstone för mig.

DN igår i Mammatyper radar idag upp ett antal mer eller mindre kända mammor ur litteraturen som får stå som modeller för alla mammor.
Jag säger bara det, tur att vi inte är som de. De är så stiliserade att de är overkliga och det är ju faktiskt det som de är – fiktiva mammor! Det får vi inte glömma när vi inte vill identifiera oss med någon av dem. De är bara sagofigurer. Nej, tacka vet jag oss riktiga mammor som är av kött och blod.

Och kan man verkligen kalla Pradamamman för mamma? Det gör vi kanske idag men backar vi bara 25-30 år tillbaka till senare delen av 70-talet så hade vi knappast gjort det. Intressant att försöka placera in människor i olika tider och fundera på hur de uppfattats då. Hon hade solklart placerats i kategorin karriärmamma då, och en riktigt extrem sådan. Fanns det överhuvudtaget några som hon på 70-talet?

Mammatyperna hör hemma i olika tider och Pradamamman har kommit att höra till nutiden. Märkligt hur idealet svänger. Man kan bara jämföra med Madickens mamma, det är som natt och dag. Vem gillar inte filmerna om Madicken för familjens idylliska liv i det vackra huset? En hel del säkert men jag är inte en av dem. Madickens mamma var en idealmamma då men vi kallar knappast Pradamamman för idealmamma idag. Tackochlov!

De andra mammorna då? Ingen av dem framställs i någon vidare trevlig dager och verkar mest ha påverkat sina barn negativt. Utom möjligtvis Madickens mamma och Survival-mamman. Men så är det inte i verkligheten. Vi mammor är bra för våra barn. Och papporna också!

Elisabeth

Ladda ned Boken om barn.

 

Tagged with →  

2 Responses to Lite om mammor

 1. admin skriver:

  Tack detsamma!
  Visst gör vi det som vi tror är bäst för våra barn. Vi mammor har bara lite olika föreställningar om vad som är bäst.
  Lisa

 2. Ailas skriver:

  Jag tror att vi mammor alltid handlar efter bästa förstånd och förmåga för stunden och våra barns bästa för ögonen! Ibland kanske vi gör fel, men oftast rätt!!!! Det ska vi fortsätta med.

  Hoppas att du får en solig och fin måndag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Share →

Looking for something?

Use the form below to search the site:


Still not finding what you're looking for? Drop us a note so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...