1 soppa som lätt blir till 5 OLIKA
Här är en bra soppa att laga i stor sats som passar bra att frysa i portioner. Det bästa är att det går att göra 5 olika soppor av den. Det är verkligen lättlagad mat som dessutom är god. Du börjar med att tillaga soppan enligt receptet på grundsoppan nedan. Det är en potatissoppa och självklart går den att äta som den är , men den blir mycket godare om du bygger på den med andra ingredienser som blomkål, broccoli, purjolök, spenat, persilja eller champinjoner. Det här är ett snabbt och lätt sätt att laga en god och nyttig soppa.

Grundsoppa (potatissoppa) för 4 personer:

4-5 potatisar
gul lök
1 l vatten
grönsaksbuljong eller hönsbuljong
salt och peppar

Fräs löken i olja. Skär potatisen i små bitar. Koka dem i buljongen tills de blivit mjuka. Mixa soppan slät. Det här receptet utgår du ifrån och det är bra att göra en stor sats att frysa i portioner och ta när det behöver gå snabbt att få fram mat på bordet.

Nu har du en färdig potatissoppa. Här är de 5 förslagen på andra soppor som den kan förvandlas till.

Du kan göra:

  • Blomkålssoppa
  • Broccolisoppa
  • Purjosoppa
  • Spenatsoppa
  • Champinjonsoppa

Blomkålssoppa

Du behöver:
grundsoppan
blomkål
crème fraiche

Värm grundsoppan och lägg ner blomkålen i små buketter. Låt soppan koka tills blomkålen är mjuk. Nu kan du antingen mixa soppan slät eller äta den som den är, men jag tycker att mixad soppa är allra godast. Rör ner crème fraiche efter tycke och smak. Smaka av med salt.

Broccolisoppa

Du behöver:
grundsoppan
broccoli
crème fraiche
lite chilipeppar
salt
ev. fransk senap

Tillagar du precis som blomkålssoppan men innan du gör buketter av broccolin kan du ta en sax och klippa av det allra yttersta på broccolin, det är de nyttigaste och det kan du lägga i soppan när den är mixad och klar. Soppan vinner på att kryddas med lite chilipeppar och för den som tycker om  stark mat är det mycket gott med en liten klick fransk senap till.

Purjosoppa

Du behöver:
grundsoppan
1-2 purjolökar
crème fraiche
salt

Skär purjon i små bitar, lägg ner den i grundsoppan och ge den ett uppkok. Smaka av med salt och mixa soppan slät.

Spenatsoppa


Du behöver:
grundsoppan
fryst eller färska spenat
crème fraiche
salt

Om du använder färska spenat så börjar du med att hacka den fint. Den frysta spenaten lägger du direkt ner i grundsoppan. Koka upp soppan och smaka av med crème fraiche och salt.

Champinjonsoppa

Du behöver:
grundsoppan
färska champinjoner
crème fraiche
salt

Hacka champinjonerna fint. Spara lite av dem som du kan lägga ner i den färdiga soppan som garnering. Fräs resten av champinjonerna i olja. Lägg ner dem i soppan och hetta bara upp den. Smaka av med crème fraiche och salt. Mixa soppan slät.


Looking for something?

Use the form below to search the site:


Still not finding what you're looking for? Drop us a note so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...