Nybakat bröd till barnen som frukost


Vill du att dina barn ska få känna doften av nybakat bröd när de vaknar på morgonen men saknar tiden? Här har du lösningen.

Bröd är allra godast nybakat och vem vill inte äta nybakat bröd till frukost?

Både barn och föräldrar älskar doften av nybakat bröd. Finns det något ljuvligare för ett barn än att vakna och känna doften av nybakat bröd? Det är fullt möjligt att bjuda sina barn på nybakat bröd till frukost flera morgnar i veckan! Hur går detta till i vår värld där bristen på tid är det stående problemet?
När man slår upp en brödbok så står det att degen ska knådas länge, 10-20 minuter, för hand eller tills degen är smidig, men vem orkar eller har tid med detta??

Hemligheten är att det går att baka bröd utan en massa knådning och istället låta degen jäsa länge. Du förbereder degen på kvällen innan och bakar ut den på morgonen.

Så här går det till att snabbt och lätt baka underbart gott bröd till frukost. Dina barn kommer att älska det:

På kvällen

1 tsk färsk jäst
5 dl kallt kranvatten
1 tsk salt
1 tsk honung (ger näring åt jästsvamparna)
1 – 1,5 dl havregryn
ca 1 l vetemjöl
Blandas ihop till en fast deg. Låt den jäsa över natten.


Den färdigblandade degen

På morgonen
Finessen här är att det går snabbt att baka ut bullarna och sedan sköter de sig själva när de jäser och gräddas. Den tiden använder du till de vanliga morgonbestyren för dig och dina barn.

Sätt ugnen på lägsta värme, 30 – 40 grader. Nu har degen jäst upp ordentligt . Stjälp upp degen på mjölat bord och dela den i två delar. Knåda varje del 20 – 25 gånger så att koldioxiden försvinner. Detta är för att få in nytt syre i degen.


Färdigjäst deg

Dela varje del i 6 – 8 delar beroende på hur stora bullar du vill ha. Rulla varje bit lätt i handen till en bulle och lägg dem på plåten. Pensla med filmjölk eller yoghurt och strö över t ex linfrön.


Penslade och klara
Nu ska de jäsa.

Låt dem jäsa i ugnen till dubbel storlek. Ta ut dem när de jäst klart och sätt ugnen på 225 grader.


Färdigjästa

Sätt in dem när ugnen är uppvärmd. Grädda dem tills de fått fin färg, ca 10 minuter. Allt som allt tar detta 1 – 1,5 timme på morgonen beroende på hur snabb du är.


Dags för frukost!

Det här blir gott bröd, det har vi bakat otaliga gånger, och på det här sättet äter våra barn nybakat bröd till frukost så gott som varje morgon.

En person som inspirerat mig mycket är Martin Johansson och hans bok Enklare bröd.

Köp boken på Adlibris

PS. För dig som är intresserad av bakningens mysterier; Om du drar i degen när den jäst hela natten så ser du att glutentrådar har utvecklats. Det är den långa jästiden som är orsaken till det. När man bakar bröd på vanligt sätt, man knådar både länge och väl och låter degen jäsa en halvtimme, så är det knådningen som gör att glutentrådarna bildas. Utan de trådarna får du ingen jäsning av brödet eftersom det är dem som gör att koldioxiden som jästsvamparna producerar hålls kvar i degen. Annars skulle vi få ett hopplöst platt bröd. Rör du i degen med en trägaffeln så märker du att koldioxiden pyser ur degen. Orsaken till att man behöver knåda degen lite på morgonen är att det ska komma in nytt syre i degen så att jästsvamparna ska börja jobba igen och bullarna jäsa upp innan det är dags för gräddning. DS.

Sven-Anders

Sköt om dig och dina barn Gifter i barnmat Mos men aldrig färdiglagat

Du gillar kanske också...

3 svar

 1. Linda skriver:

  Resultatet blev riktigt bra.
  hälsningar Linda

 2. Linda skriver:

  Ska försöka baka efter receptet ikväll.

 1. 8 april, 2011

  […] Nybakat bröd till barnen som frukost […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.