Visst ammar vi

Mammor ammar sina barn. Eller gör vi inte det? I augusti 2010 meddelade Socialstyrelsen att vi ammar allt mindre och det har vi gjort sedan 2004. Det är färre barn som ammas helt och fler som också får någon form av modersmjölksersättning. Har vi inte tid eller ork att amma? Eller varför minskar antalet barn som lever helt och hållet på bröstmjölk det första halvåret?

Bröstmjölken innehåller allt vad bebisen behöver och är precis anpassad till dess behov och den skyddar också delvis mot sjukdomar, främst infektioner. Aftonbladet 8 april 2011 handlar om övervikt hos spädbarn och att övervikten delvis beror på att barnet inte ammas. En amerikansk långstudie av 75 000 barn visar på att en tredjedel av dem var överviktiga vid 9 månaders ålder. Orsaken uppges vara vad och hur stora portioner barnet äter. En studie från 2007 visar på sambandet mellan amning och övervikt hos små barn upp till fem år. Bland de barn som ammades var färre överviktiga än bland barnen som fått modersmjölksersättning. En stor skillnad mellan bröstmjölk och ersättning är att ersättningen är betydligt mer proteinrik än bröstmjölken och därför jämför man nu effekten av två ersättningar med bröstmjölk i en europeisk studie. Den pekar på att de barn som fått den proteinfattiga ersättningen inte riskerar att bli mer överviktiga än barn som ammats. Så var det alltså med det. Det finns substitut för allting och ingenting behöver vara som naturen räknat ut det. Men jag är övertygad om att bröstmjölk är vida överlägset vilken ersättning som helst. Den är perfekt anpassad för bebisens behov och dessutom finns troliga samband mellan amning och utvecklingen av barnets immunsystem. Viktiga saker sålunda! Går absolut inte att byta bort mot ersättning, hur låg proteinhalt den än har. Immunsystemet har stor betydelse för barnets framtida hälsa. Risken för exempelvis cancer, typ 1-diabetes, hög kolesterolhalt och högt blodtryck har visat sig vara mindre för barn som ammats. (Uppgifterna har hämtats från Livsmedelsverket).

Det finns också ett talesätt som säger följande: Sparkar man ut naturen genom dörren så hoppar den in genom fönstret. Det stämmer kanske även i detta fallet. Jag tycker absolut att man ska amma sitt barn. Det bästa enligt Livsmedelsverket är att amma helt i sex månader, men alla varianter är förstås bättre än ingen amning alls, och det är säkert därför många mammor varvar amning och ersättning för de vet hur betydelsefull bröstmjölken är. Det är också självklart för bebisen att bli ammad. Se bara hur den nyfödde söker efter mammans bröst direkt. Så det är klart att vi ska amma så mycket vi bara kan!

Lisa

Ladda ner Boken om barn
GRATIS
Sköt om dig och dina barn Gifter i barnmat

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.