Många barn är allergiska idag och en hel del är allergiska mot djur. När det gäller djur är det dem med päls och fjädrar som orsakar allergi. Det som orsakar allergin är ett protein, ett allergen, som ligger bakom. Allergenet är ett protein som finns i djurets päls, hud och saliv. När en allergiker kommer i kontakt med allergenet bildar kroppen antikroppar som sätter igång produktionen av antihistamin som orsakar de allergiska besvären. 
När barnen var små hade vi både hund och katt. Hunden var gammal och dog ganska tidigt och en av katterna blev påkörd av en bil men den andra katten blev vi tvungna att göra oss av med. Det kändes naturligtvis mycket tungt!
Vi var utan djur i många år men beslöt för några år sedan att försöka igen. Vi läste om att det fanns vissa raser som allergiker hade lättare för att tåla och bland dem fanns pudel och kinesisk nakenhund. Genom en kennel fick vi möjlighet att låna hem en pudel men tyvärr blev det åtminstone en liten röd näsa i huset för den lilla pudeln envisades med att hoppa upp i sängarna. Pudel visade det sig alltså inte vara något bra alternativ. Som av en tillfällighet kom jag att läsa en artikel om en familj med barn som skaffat kinesisk nakenhund trots att barnen var allergiska och att det gått bra och då var steget naturligtvis inte långt till att kontakta en kennel. Vi var på besök och såg dessa underbara varelser och fick lov att låna hem en liten hanvalp några dagar. Jag tänkte att eftersom han inte hade någon päls så skulle det gå bra och dessutom tänkte jag att om jag städar riktigt ofta och håller undan allergenet så skulle det fungera. Det gick bra när vi hade valpen hemma så vi beslöt att behålla honom och jag började städa. Var och varannan dag våttorkar jag golven och märker att det hjälper för slarvar jag kan jag ana lite symptom. Dessutom badar vi honom ganska ofta, på vintern varje vecka men glesare under sommaren. Senare läste vi oss till att allergenet sitter i hundens hud och därför också i hundens päls vilket innebär att det bör vara ännu sämre att ha en hund med päls eftersom allergenet lätt sprids när hunden skakar sig. Av den anledningen tror jag att en nakenhund att föredra.

På astma- och allergiförbundets sida redovisas översiktligt resultatet av en undersökning där man undersökt förekomsten av allergen hos några olika raser, tyvärr inte kinesisk nakenhund. I undersökningen deltog bl a labrador och pudel och för den genomsnittliga halten av allergen låg pudel högre än labrador vilket absolut inte stämmer överens med att pudel skulle vara mer allergivänlig än andra. Men tar man med spridningen av halter emellan olika individer i en ras låg emellertid det högsta värdet hos labrador över det högsta värdet hos pudel. Det verkar alltså enligt den undersökningen som om valet av ras i stort sett saknar betydelse och att det mer är skillnaden mellan olika individer som är av vikt.

Jag vill poängtera att mycket av det här är mina egna tankar och erfarenheter och att visst har jag tvivlat på klokheten i att skaffa hund när man är allergisk men det har gått över förväntan även om det krävs mycket städande för att hålla det flytande.

Tagged with →  

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Share →

Looking for something?

Use the form below to search the site:


Still not finding what you're looking for? Drop us a note so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...