Warning: include_once(/home/u/u4929882/www/gladaochfriskabarn.se/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/u/u4929882/www/gladaochfriskabarn.se/wp-content/advanced-cache.php on line 10

Warning: include_once(): Failed opening '/home/u/u4929882/www/gladaochfriskabarn.se/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/opt/php/5.6.40:/opt/php/5.6.40/share/pear') in /home/u/u4929882/www/gladaochfriskabarn.se/wp-content/advanced-cache.php on line 10
Sagor på rim

Sagor på rim

När jag läser sagor för våra barn vill jag rimma!
Min erfarenhet är att barn också tycker om sagor på rim. Jag tycker att rimsagor har en härlig rytm som gör att texten flyger fram framför mina ögon. Det smakar gott att öppna en rimsaga, om det är skriven med en skön rytm i rimmet (tyvärr är inte alla det).
Det finns flera som jag gillar.

De här böckerna tillhör mina absoluta favoriter…

ABC av Lennart Hellsing

”Daniel Doppsko i Sålunda stad,
doppar sin sko i jag vet inte vad:
Vatten och vin
och en dunk bensin!
Åh, vad din sko ska bli blank och fin!”

”Ylva Ytterskär i Ydre härad
blev en onsdag ytterligt förfärad:
Tio lejon och en mygga
stod på hennes badhusbrygga
som var nymålad och tjärad.”

Majas alfabet av Lena Andersson

”Blått är mitt hårband, blå är min kjol,
blåa är blåbär, blå är viol.
Havet är blått och himlen är blå,
men blåast av allt är nog blåklint ändå.”

”På väldoft kunde jag kanske bli rik
om jag hade en liten Lavendel-fabrik,
där påsar av blommor stoppades fulla
och jag finge hjälp av Inga och Ulla.
Sen säljer vi påsar med ljuvliga dofter
att lägga i lådor bland och kofter.”

ABC-resan av Elsa Beskow

”Bo bananer fick av far,
nu de ut i världen drar för att lära ABC.
Annas docka följer med.”

En berättelse på vers som samtidigt är en äventyrlig resa där barnen råkar ut för små missöden, men till slut ordnar sig allting och barnen kommer hem till mor och far.

6
Sagan om den lilla hinden är en underbar historia om flickan och hennes skygga hind och hur jägaren och hans hund, som skrämde hinden som flyr, hjälper flickan att hitta hinden igen.
Den var min yngsta dotters favoritsaga i många år. Den ligger numera nerpackad i en låda så jag har den tyvärr inte framför mig och kan citera ur den ordentligt. De enda rader jag riktigt kan påminna mig så här på fri hand är:

”Vid fjädern på min gröna hatt, jag ska få den hinden fatt.”
”Och kungen kommer hastigt ut,
klädd i blå syrtut:
Den hinden äter ingen mat,
om än den bjöds på silverfat.”

Sessalätts äventyr är ett annat äventyr på rim som är roligt att läsa om. Det är prinsessan som har en tax som rymmer och hur hon och kungen letar efter den i skogen. De hittar den förstås till slut.

Elisabeth

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.