Sociala medier istället för läsning

En artikel i dagens SvD handlar om den förmodade konkurrensen mellan läsning och sociala medier.

”Användandet av sociala medier fortsätter att öka. Enligt Nordicoms årliga undersökning om svenskarnas mediekonsumtion, Mediebarometern, tillbringade åtta av tio ungdomar under en given dag tid på sajter som Facebook och Twitter 2010. Det är en ökning med 15 procent i åldersgruppen 15 till 24 år jämfört med året innan.”

80% av ungdomar mellan 15 och 24 år använder sig alltså av Facebook och Twitter dagligen. Det kan också jag som förälder till ungdomar i åldersgruppen intyga. Någon undersökning om hur mycket bokläsandet har minskat under senare år har jag inte hittat men enligt SCB läste 24,9% av alla personer mellan 16 och 24 år skönlitteratur 1998 för att sjunka till 22,5% 2007. Kanske har det sjunkit ännu mer nu 2011. 2007 fanns ju inte dessa sociala medier.

Går det att vända detta tåget bland unga? Tack och lov har läsandet bland personer över 24 år ökat sedan 1997 så det är bara att hoppas att de som är unga idag ändrar sitt förhållningssätt till bokläsandet när de blir lite äldre för vad vore världen utan böcker?

Hur kan vi som är vuxna och föräldrar hjälpa barn och unga att upptäcka läsandet?
Det ges ut mycket nya barn- och ungdomsböcker så någon brist på lämplig litteratur kan det inte vara. Om man börjar läsa högt för barnen när de är små, redan som nyfödda, vänjer man barnen vid läsning samtidigt som de får läsningens alla positiva effekter ”på köpet”. En positiv effekt av högläsning är att man lägger man grunden till barnets språkutveckling och ordförråd. Barn lär sig fokusera på ord och bilder och tränar upp sin koncentrationsförmåga. Högläsningen bidrar också till att knyta barn och förälder närmare varandra genom den närhet och trygghet barnet känner när det får sitta nära och lyssna och titta.

Faktum är att det är aldrig för sent att börja läsa högt för sina barn. Även tonåringar tycker om högläsning. Mina tonåringar tycker om det och högstadieklasser uppskattar det. Aldrig har det varit så tyst i klassrummet som när jag läste den gripande berättelsen Granen av H C Andersen.

Vana vid böcker och läsning redan från start bidrar säkert till att läsintresset hos dagens unga kommer att öka igen, i alla fall när de är över 24 🙂

Lisa

Ett annat inlägg om läsning är Läsa för barnen.
Här läser du mer om högläsning och få tips på bra bilderböcker för barn.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.