Sommarsemester

DN tisdag med råd och tips om ekonomin inför den stundande semestern. Barn har höga förväntningar på sommaren. De vill att familjen ska göra roliga saker ihop, åka utomlands eller åka runt i Sverige och uppleva saker, det är inget att säga om. Det här skapar stress för många familjer  som inte vill göra sina barn besvikna genom att bara vara hemma. Semestern kan vara en svår nöt att knäcka.

En stor bov i dramat tror jag är det prat som florerar överallt i samhället ”Vad ska du göra i sommar?”. Och att barnen vet att när de börjar skolan igen efter lovet att läraren ger dem i uppgift att skriva om sitt sommarlov. Vad har inte detta orsakat? Barn kan tänka på detta hela sommaren och må dåligt för att de inte har något roligt att berätta när de kommer tillbaka till skolan. Det är säkert väl menat från lärarens sida, att barnen ska få berätta om vad de gjort, men de kanske inte inser att barnen jämför med varandra. Så snälla lärare, hoppa över denna ”läxa”, avdramatisera sommarlovet,  och gör något annat istället de första dagarna så sparar ni många barns vånda. Vem vet, kanske finns det familjer som lånar pengar för att deras barn ska få uppleva något annat än det vanlig. Visst kan man göra utflykter i omgivningen, bada och ha trevligt hemma, men det verkar inte räknas idag tyvärr.

När jag var barn på 60- och 70-talet var inte sommaren och semestern så upphaussad. Inte många familjer åkte utomlands. Jag hade en lekkamrat, som man sa då, som var i Skottland på semester vid något tillfälle men det var inget jag reagerade över. Det fanns inte den förväntan från omgivningen att man skulle resa som det gör idag. Själva var vi i Danmark en gång eller två men annars var vi hemma eller åkte och hälsade på min morfar och farmor som bodde i en annan stad och bodde hos dem ett par veckor. När jag var hemma åkte vi och badade,  jag lekte med mina kompisar och hoppade twist, hopprep och andra sommarlekar. Vi sprang barfota eller i badskor hela somrarna och det var underbara somrar. Helt opretentiösa. Jag kände aldrig någon vånda eller hade höga förväntningar för det var roligt som det var. Synd att det inte är så längre.

Lisa

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.