Tankar om skolan

Elever som inte kan sitta stilla och lyssna förlorar i dagens skola. Jag talar av egen erfarenhet. Själv älskar jag att sitta stilla och lyssna och det passar i skolan även om man idag premieras än mer om man är kommunikativ samtidigt som man sitter stilla och är uppmärksam. Som lärare är det ”besvärligt” med elever som inte följer mallen och lyssnar, antecknar, ställer frågor och svarar på frågor.

Jag brukar tänka på dessa ”besvärliga” elever och hur deras liv gestaltade sig efter det att skolan var avslutad. Många är mycket sociala och tycker om att ta plats. Efter att ha tittat på TV-program som Idol kan man konstatera att många av dem kan hittas bland deltagarna där. Det finns en enorm begåvning och kreativitet bland dessa elever som är svår att ta tillvara i skola. För att hålla en vettig lektion i en klass bestående av 25 individer förutsätter det att samtliga sitter stilla och är (någorlunda) tysta. Elever som inte kan det trasar sönder lektioner vilket inte bara går ut över dem själva utan framför allt över dem som är tysta. Nu finns det faktiskt lärare som är så duktiga på sitt jobb att de kan hantera dessa olika typer av elever i samma klassrum och det bugar jag mig djupt för. Men utan en sådan lärare riskerar lektionen att sluta i ingenting. Inget vidare lärande, bara en frustrerad lärare och elever som av olika anledning tycker att ämnet är trist. Å ena sidan elever som tycker att lektionen är stökig och därför ointressant och å den andra sidan elever som, genom sin överskottsenergi, tycker att lärarens genomgångar och övningar är rena pesten. Inget vunnet med en sådan lektion. Men jag är rädd för att så ser verkligheten ut i många klassrum.

Vad är jag ute efter egentligen? Att i skolan är vissa elever duktiga och utanför skolan är det andra som är duktiga. Jag vill att båda sortens elever ska få vara duktiga. De som är bra på ”skolkunskap” och så de andra sociala och kreativa eleverna. Vi får inte förringa någon. Det är lika viktigt att vara den Pluggiga som att vara den Kreativa. Det ska vara lika viktigt att vara en fena på rättstavning som det ska vara att hantera en gitarr!

Trots att de Pluggiga premieras i skolan så har vi en tendens att förringa de kunskaperna till förmån före de mer skapande ämnena som musik. Är det inne att vara dålig i skolan?

Svår fråga detta. Jag får tänka och återkomma i morgon. Ladda ner och läs Boken om barn så länge.

Lisa

Ladda ner Boken om barn GRATIS.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.