To cool for school

Aftonbladet idag 13 april skriver om högstadieläraren i Skövde som kritiserats för sitt utseende. Han är full av tatueringar, har tuppkam, öronpiercing och byxhäng. Min erfarenhet av lärare är att utseendet spelar mindre eller ingen roll eftersom det är lärarens förmåga att skapa en god relation med eleverna som är avgörande för hur han eller hon kommer att ”lyckas” som lärare. Det finns de som är propert och korrekt klädda som är både toppenbra lärare å ena sidan och så finns andra som är urdåliga sin fina klädsel till trots.

Så som sagt, är det den sociala förmågan att vinna elevernas förtroende som måste styra. Nu var det så i detta fallet att läraren försvarades av föräldrar, elever och skolledning och då antar jag att han är en omtyckt lärare. Den politiker som anmälde honom är 70 år och har ingen större erfarenhet av dagens skola, men jag kan förstå hans reaktion. Dagens skola jämfört med hur den såg ut för 50-60 år sedan, på 50-60-talet, är en milsvid skillnad och man behöver inte gå riktigt så långt tillbaka för att se glappet mellan nu och då. På den tiden var läraren en person som man såg upp till och hade respekt för inte bara i skolan utan i samhället i stort. Lärarnas ställning har genomgått en radikal förändring inte minst lönemässigt. Det är ett helt annat yrke idag vilket jag tror att politikern inte tänker på i sammanhanget eftersom han nog reagerade instinktivt och tog avstånd omdelbart utan att tänka. Så fungerar vi människor.

Läraren ska självklart vara en förebild för eleverna men det kan man vara trots sitt utseende, men på ett annat plan, genom sitt sätt att vara och behandla eleverna. Jag tror att politikern som protesterar ser läraren som en förebild både till utseende och beteende. På 60- och 70-talet betraktades en människa med det utseendet som en omoralisk individ på gränsen till brottslig. Min uppfattning är att en människa som är uppvuxen i den andan inte bör klandras eftersom hoppet ifrån gårdagens syn på mänskligt beteende till idag verkligen är som natt och dag. Jag tror också att det finns många människor som är yngre än 70 år har svårt att förlika sig med bilden av en heltatuerad och piercad lärare. Människor präglas så starkt av andan under sin uppväxt och det är en helt naturlig sak. Det gäller även dem som är unga idag. Man får väl anta att det inte blir fler elever än vanligt i den skolan som bär tatuering och tuppkam. jag tror att elever påverkas mer av lärarens inställning och sätt att vara än utseende.

Själv har jag en dotter som har en lärare med rakat huvud och öronring vilket kan tyckas oskyldigt jämfört med magistern här, men han är oerhört bra lärare som är mycket omtyckt av alla skulle jag tro, både elever och föräldrar.

Lisa

Ladda ner Boken om barn GRATIS

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.