Jag fortsätter på gårdagens tema, maten. DN idag handlar om misstaget med kolesterolet. Ända sedan 1950-talet har vi indoktrinerats av det faktum att fett i allmänhet och kolesterol i synnerhet är synonymt med livsfara. Fettet och kolesterolet börjar få den upprättelse de förtjänar. Det är inte de som gör oss överviktiga och sjuka utan det är socker och alla livsmedelstillsatser som tillförs oss på olika sätt och vis. Industrimaten har länge hållit oss i Herrans tukt och förmaning men förhoppningsvis börjar det vända nu så att människor börjar lita på sin egen instinkt och äta riktig mat. Vi har börjat få höra att vanlig mat bestående av kött, smör, grädde och grönsaker gör oss friska och gör att vi går ner i vikt som nu förespråkare för LCHC-kosten påstår. Det låter vettigt tycker jag.

Det här är mat som både vi och våra barn mår bra av. Kött, fett, ägg och grönsaker är mat som man varar mätt på vilket innebär att sötsuget minskar. Det är en stor pluspoäng för det är sockret som är farligt och inte fettet. Hur ofta har man inte ätit lite för lite till middag för att efteråt plågas av tanken på att få stoppa något sött i munnen? Inte sällan har det där söta också hamnat i gommen. Men nu, med riktig mat på tallriken lurar man lätt sockerdjävulen på flykten och detta gäller också barnen. Inget tjat om glass etc. efter maten eller guppande blodsockernivåer gläder vilken förälder som helst. Vi kan med gott samvete föda våra barn på sådan mat som människor sedan begynnelsen har ätit utan att ha dåligt samvete för att man vänjer sina barn vid onyttig mat.

Tidigare har ambitionen varit att äta så mycket vegetariskt som möjligt men den tanken bleknar alltmer men dagens nya kunskap. Enligt min erfarenhet innebär vegetarisk mat en ökad konsumtion av kolhydrater som bröd, pasta och ris vilket tillhör den del av kosten som vi bör dra in på. Så fram med gjutjärnsgrytan och tillaga kött, woka grönsaker och gör goda feta såser.

Lisa

Ladda ner Boken om barn GRATIS

2 Responses to Maten och kolesterolet

  1. Lisa skriver:

    Det här visar tydligt att man måste lita på sin egen intuition när det gäller vad man stoppar i munnen precis som med allt annat. Det går helt enkelt inte att lyssna till höger och vänster på vad som förespråkas för tillfället. Skönt att det verkligen har betydelse vad vi ätit i alla tider och att det fortfarande är rätt.
    Lisa

  2. Medicin Bloggen skriver:

    Väl rytet Lisa!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Share →

Looking for something?

Use the form below to search the site:


Still not finding what you're looking for? Drop us a note so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...